Hogeschool van Amsterdam

FLOOR | Cultureel Platform HvA

Docu Zondag: 'The Feeling of Being Watched'

De Docu Zondag is terug bij FLOOR! Elke maand de beste documentaires.

Evenement

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, daarom brengt FLOOR in samenwerking met Movies That Matter deze herfst de Docu Dinsdag terug, maar dan nu op zondag! Online in plaats van in onze knusse FLOOR-zaal, maar nog steeds even spraakmakend, bijzonder of indrukwekkend. Documentaires die aanzetten tot denken. 

Beeld: The Feeling of Being Watched

SYNOPSIS

Wanneer journalist Assia Boundaoui de geruchten over surveillance in haar Arabische wijk in Chicago onderzoekt, stuit ze op een gigantisch, langdurig antiterrorismeonderzoek van de FBI. Hoe dieper ze graaft, des te meer ze te weten komt over de verregaande impact van de griezelige ‘Operation Vulgar Betrayal’ op de levens van haar familie en buurtgenoten.

Assia Boundaoui heeft Algerijnse roots, maar groeide op in een Arabische wijk in Chicago. Al zo lang ze zich kan herinneren heeft ze het gevoel onder een vergrootglas te leven. Ook haar familieleden en vrienden weten wat het is om in de gaten gehouden te worden. Als journalist ziet Assia het als haar taak om te onderzoeken waar dit gevoel vandaan komt. Ze interviewt familieleden en buurtgenoten en duikt in de archieven. Wat blijkt? De FBI voert onder de naam Operation Vulgar Betrayal als sinds de jaren negentig op grote schaal onderzoek uit in de Arabische wijk, op zoek naar banden met terreurorganisaties. Er blijkt echter nooit enig bewijs te zijn geweest voor banden met jihadisme of moslimextremisme.

In deze opzienbarende documentaire gaat de filmmaakster – soms geplaagd door angst, maar vooral gedreven door boosheid – dapper en vastberaden de confrontatie aan met de FBI, en weet ze die uiteindelijk zelfs voor de rechter te slepen.

HOE KUN JE DE DOCUMENTAIRE ZIEN?

De documentaire is op zondag 20 december 24 uur lang gratis te bekijken via een speciale uitnodiging die je van ons krijgt na je aanmelding.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

INFO

Regie: Assia Boundaoui

Documentaire, Verenigde Staten 2018, 87 min.

Gesproken taal: Engels, Arabisch

Gepubliceerd door  FLOOR 27 november 2020

Datum

Startdatum 20 dec 2020

Tijd

09:00 - 23:59 uur