Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

Cultuur clash?

(Over)leven in een veranderende samenleving

Evenement

Momenteel is de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog gaande. Nog nooit waren zoveel groepen mensen tegelijk op de been. Terwijl sommige op de vlucht zijn voor geweld of voor de gevolgen van klimaatverandering, zijn anderen op zoek naar een betere toekomst voor zichzelf of voor hun kinderen. Migrantenstromen zijn van alle tijden. Ook Nederland is al eeuwen een migratieland. Hoe leven verschillende culturen in Nederland samen? Zijn wij hierin een voorbeeld naar andere landen of is dit slechts iets wat we onszelf voorhouden?

Donderdag 21 maart 2019, om 17:00

Tijdens Culture clash? gaan we het hebben over Nederland als muticulturele samenleving terwijl we stilstaan bij historische voorbeelden over migratie. De aanleiding hiervoor is de tentoonstelling "Waarom schrijf je me niet?" Waarin we vijf mensen tijdens hun leven voor en tijdens WOII volgen tot aan hun dood of bevrijding. Hoe verhouden de beweegredenen zich van de migranten toen zich ten opzichte van nu. En hoe hebben migranten invloed (gehad) op onze veranderende samenleving? Zijn wij echt zo'n vooruitstrevend land? 

 

Natascha van Weezel

Onze Sprekers

Natascha van Weezel

Natascha van Weezel (1986) is auteur, columniste bij het Parool en documentaire-maakster. Zo maakte ze Elke dag 4 mei, over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden. Haar interesse gaat vooral uit naar onderwerpen als polarisatie, de multiculturele samenleving en het Israël-Palestina conflict. In april 2017 bracht zij haar meest recente boek uit bij Uitgeverij Balans: Thuis bij de vijand. Hierin beschrijft ze haar zoektocht naar de relatie tussen moslims en joden in Nederland. Voor de vierdelige serie Natascha’s beloofde land van de VPRO trok ze per fiets door Israël. 

Arend Hulshof

Arend Hulshof

Arend Hulshof (1981) is oud hoofdredacteur van Wordt Vervolgd, het mensenrechtenmagazine van Amnesty International. Vanuit zijn werk voor Amnesty is hij een kenner op het gebied van vluchtelingen en migratiestromen. In maart 2016 verschijnt zijn boek Rijpstra's ondergang over zijn overgrootvader Johannes Rijpstra, die gedurende de Tweede Wereldoorlog burgemeester was van de Achterhoekse gemeente Zelhem. Eerder publiceerde Arend Hulshof onder meer in Folia, Ode, NRC Handelsblad en NRC Next.

 

Rozette Kats

Rozette Kats

Rozette Kats (1942) is geboren in de van Musschenbroekstraat, vlakbij het Kohnstammhuis. Het Joodse gezin Kats duikt onder. Dit blijkt niet eenvoudig met een baby. Via een aantal adressen door heel Nederland komt Rozette uiteindelijk, terug in Amsterdam, terecht bij een echtpaar dat tot tweemaal toe zijn eigen kindje kort na de geboorte heeft verloren. Zij is dan negen maanden oud. 

 

 

Peter Witte

Peter Witte

Peter Witte (1951), bestuursvoorzitter van de stichting Lotty Veffer Foundation, studeerde Nieuwe en Theoretische Geschiedenis aan de UvA. Peter was van 1992 tot 2016 als docent en begeleider van afstudeeronderzoeken werkzaam bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast is hij stagecoördinator en hoofdverantwoordelijke voor de internationalisering van de opleiding.

 

 

Luuk Heezen

Moderator

Luuk Heezen

Luuk Heezen is inmiddels een welbekende gespreksleider van FLOOR. Hij is presentator en programmamaker (o.a. VPRO, Arttube, Museum voor Wereldculturen) en kunstliefhebber. 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd door  FLOOR 19 maart 2019