Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

Docu Dinsdag X Brandende Kwesties XL 'The Uprising'

De Docu Dinsdag is terug bij FLOOR! Elke dinsdag een spraakmakende documentaire

Evenement

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, daarom brengt FLOOR in samenwerking met Movies That Matter deze herfst de Docu Dinsdag terug. Spraakmakende, bijzondere of indrukwekkende documentaires die aanzetten tot denken. We sluiten de Docu Dinsdag af met een Brandende Kwesties XL! In samenwerking met SESI vertonen we de documentaire 'The Uprising', waarin het verhaal verteld wordt van verzet tegen racisme in Europa door middel van muziek en activisme.

Dinsdag 3 dec | 16:30 - 19:30 | Kohnstammzaal

FLOOR organiseert vijf keer per jaar Brandende Kwesties in samenwerking met SESI Communitycenter HvA. Tijdens deze speciale editie van de Docu Dinsdag bekijken we samen de documentaire, gaan we in gesprek met regisseur Pravini en met andere mensen die zich door middel van kunst en creativiteit inzetten voor maatschappelijke vraagstukken.

PLOT

In 'The Uprising' zoomt Pravini in op verschillende uitdagingen van gemeenschappen van kleur. Met negen zelfgeschreven nummers verbindt ze verschillende strijden voor een inclusieve samenleving, zoals de strijd tegen zwarte piet, de bevrijding van Palestina en de erkenning van koloniale misdaden in Indonesië. 'The Uprising' biedt hiermee een unieke kijk op het verzet tegen racisme in Europa door de ogen van mensen van kleur.

PROGRAMMA

16.30 – 17.00 | Inloop

17.00 – 17.10 | Performance Fazle Shairmahomed

17.10 -17.15 |Welkom moderator Sioejeng Tsao

17.15 – 17.20 | Introductie op de docu door Pravini

17.20 – 18.55 | Docu: The Uprising

18.55 – 19.15 | Q&A met Panel & publiek

+ Borrel

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

INFO

Regie: Pravini Baboeram

Documentaire, Nederland 2018, 93 min.

Gesproken taal: Engels

Ondertiteling: Nederlands

Sioejeng Tsao

Host

Sioejeng Tsao (28), ook wel bekend als SEEYOUSIOE. Haar schilderijen en illustraties zijn kleurrijke verkenningen van verschillende sociale aspecten en de eigen, vrouwelijke identiteit. Zij zet zich in voor maatschappelijke thema's als discriminatie, cultuur en klimaatverandering. Als feminist en activist hoopt ze door middel van haar kunst bewustzijn en verandering te creëren binnen onze Nederlandse samenleving.

Pravini Baboeram

Panel

Pravini Baboeram is artiest en activist, die kunst creëert om bij te dragen aan sociale verandering. Ze heeft haar muzieklabel Pravini Productions opgericht, dat 5 albums, 6 singles en 5 internationale tours heeft geproduceerd. Ze is mede-oprichter van Holi is geen Houseparty, een actiegroep die strijdt tegen culturele kaping van het Hindoe lentefeest Holi, en initiatiefnemer van de Anti-racisme Stemwijzer. In 2019 bracht ze haar album en documentaire “The Uprising” uit, over de anti-racismebeweging in Europa. Met deze film levert Pravini een innovatieve bijdrage aan het documentaire genre, waarin ze kunst en activisme op unieke wijze met elkaar verbindt.

Saskia Stolz

Saskia Stolz heeft Power of Art House opgericht. Een creatief collectief die politieke en sociale vraagstukken onder de aandacht brengen door middel van kunst. Power of Art House streeft ernaar om solidariteit en betrokkenheid in de maatschappij te creëren en schuwt hierbij de publieke ruimte niet.

Fazle Shairmahomed

Fazle Shairmahomed is een performance-maker, danser/performer en improvisatiekunstenaar. Shairmahomed creëert rituelen van dekolonisatie, waarbij hij zijn relatie transformeert met de toeschouwers en geldende begrippen van interzintuiglijkheid betwist. Hij maakt daarbij verwijzingen naar de problematiek omtrent de politisering van zijn lichaam als een Nederlandse Surinaams-Hindoestaanse en islamitische queer homoseksuele man.

Aliye Altintas-Çelik

Aliye Çelik is projectmanager diversiteit en inclusie aan de Hogeschool van Amsterdam. De missie ligt haar aan het hart, als dochter van een Turkse migrant weet ze hoe het is om te balanceren tussen twee culturen. Volgens haar is een eerlijk en open gesprek en bewustwording rondom het diversiteitsdebat cruciaal.

Gepubliceerd door  FLOOR 2 december 2019

Datum

Startdatum 03 dec 2019

Tijd

17:00 - 19:30 uur

Locatie

Kohnstammzaal

Wibautstraat 2-4

1091 GM Amsterdam