Hogeschool van Amsterdam

FLOOR

SMAAK!

Zomermarkt en symposium van de opleiding Voeding en Diëtetiek

Evenement

Proef innovatieve snacks van eerstejaars, bekijk posters van vierdejaars en bezoek het symposium over smaak.

SMAAK!

Zomermarkt en symposium van de opleiding Voeding en Diëtetiek

Donderdag 29 juni, 14:00 - 18:00 uur, Kohnstammhuis

  • Proef gezonde, duurzame, innovatieve en vooral lekkere snacks van eerstejaarsstudenten op de snackbeurs
  • Bezoek het symposium SMAAK! over de geschiedenis, fysiologie en psychologie van smaak
  • Bekijk posterpresentaties van projecten van afstudeerders, stagiaires en het lectoraat

Programma

13:30 uur: Inloop

14:00–16:00 uur: Symposium

14:00–16:45 uur: Snackbeurs en posterpresentaties

16:45 uur: Prijsuitreiking snack-concepten en posters

17:00 uur: Borrel

Programma symposium

14:00–14:30 Maurits de Klepper – Multisensorisch proeven: over sommige smaak valt niet te twisten

14:30–15:00 Garmt Dijksterhuis – Zintuigen bij eten: alle twaalf en meer

15:10–15:30 Pauze

15:30–16:00 Annelies van Wittenberghe – Historische aroma’s en de smaak van het verleden

Over de sprekers:

Maurits de Klepper – Multisensorisch proeven: over sommige smaak valt niet te twisten

Smaakperceptie is een multisensorische fysieke waarneming. Onze ogen, oren, neus, tong en mond bepalen voor een groot deel hoe wij voedsel waarnemen. In deze presentatie legt Maurits de Klepper uit hoe wij fysiologisch waarnemen, met nadruk op aroma’s en tongsmaken. Tussendoor worden een aantal klassieke mythen ontkracht, wetenschappelijke discussies aangewakkerd en theorie gekoppeld aan de culinaire praktijk.

Maurits de Klepper is gepromoveerd in methoden en statistiek van sociaal- wetenschappelijk onderzoek. Door een langdurige en sluimerende passie voor koken, behaalde hij het mbo-diploma Gespecialiseerd Kok. Momenteel geeft de Klepper het vak Gastronomy: The Arts and Sciences of Cooking bij Amsterdam University College (UvA). Daarnaast doceert hij ook bij een zelfstandige mbo-koksopleiding en voorheen bij hotelschool TIO. In zijn vrije tijd spaart hij barbecues.

Garmt Dijksterhuis – Zintuigen bij eten: alle twaalf en meer

Eten prikkelt heel veel zintuigsystemen. Het komt, buiten laboratoria, vrijwel nooit voor dat er slechts één zintuig geprikkeld wordt. Er zijn veel meer zintuigen dan de spreekwoordelijke vijf: ruiken, proeven, voelen, horen en zien. Onze waarneming is niet alleen afhankelijk van de zintuigen, veel hangt ook af van de informatie die al in de waarnemer aanwezig is. Deze top-down invloeden hebben een duidelijk effect op wat we waarnemen en op onze voorkeuren.

Eten is belangrijk biologisch gedrag. Daarom is het belangrijk om de voedsel-gerelateerde waarneming en het keuzegedrag dat hierbij hoort, te begrijpen. De psychologische benadering kan hierbij helpen en hopelijk ook bij het begrijpen -en bestrijden- van een aantal gezondheidsproblemen die met eten samenhangen.

Dr G.B. (Garmt) Dijksterhuis studeerde Psychologische Functieleer en Methodologie aan de Universiteit van Utrecht. Hij heeft meer dan honderd publicaties op zijn naam staan in de Sensoriek, Consumentenwetenschap, Statistiek en Psychologie. Samen met collega’s richtte hij de Senometric Society op en was hij de eerste voorzitter van deze internationale wetenschappelijke vereniging.

Dijksterhuis heeft meer dan vijfentwintig jaar ervaring in de sensorische en experimentele psychologie en werkte als projectleider aan universiteiten, onderzoeksinstituten en in de industrie. Zijn onderzoek omvat de gebieden multisensorische perceptie, consumenten(voedsel)keuzegedrag en sensometrics. Momenteel is Dijksterhuis als docent verbonden aan de HvA-opleiding Voeding en Diëtetiek.

Boek-info: Hoe smaakt het? Nieuwe inzichten uit de wetenschap van ruiken en proeven.

Annelies Van Wittenberghe – Historische aroma’s en de smaak van het verleden

Een stoofpotje van hert met koriander, patrijs met kaneel of kalkoen met framboos; het zijn slechts een paar smakelijke voorbeelden uit de rijke culinaire geschiedenis van Europa. Maar kookboeken uit het verleden zijn zoveel meer dan inspiratiebronnen voor avontuurlijke koks. Wat op je bord ligt, is steeds ingegeven door een historische smaakcultuur en een economische- en sociale context. Annelies Van Wittenberghe ontrafelt 4.000 jaar eetcultuur en smaakpatronen aan de hand van historische gerechten om duimen en vingers bij af te likken.

Annelies Van Wittenberghe is historica, gepassioneerd door historische gerechten. Ze is auteur van het boek Smaak! Een geschiedenis in 120 recepten en gaf talloze lezingen en workshops over de historische keuken.

Kom je ook?

Zoals alle evenementen bij FLOOR is ook het Smaak Event gratis. Meld je aan voor het symposium zodat je zeker weet dat je een plekje hebt!

Gepubliceerd door  FLOOR 29 mei 2017

Datum

Startdatum 29 jun 2017

Tijd

14:00 - 18:00 uur

Locatie

Kohnstammhuis (KSH)

Wibautstraat 2-4

1091 GM Amsterdam

020 599 5555