FLOOR

Eerste Research Meet-up: de impact van schulden

27 mei 2016 09:46 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

‘Mensen schamen zich voor schulden’. Dit kwam uit het panel van de eerste Research Meet-up over de impact van schulden. Op woensdag 25 mei 2016 vond deze meet-up in een reeks van zes onderzoeken plaats. Tijdens de middag discussieerden HvA lectoren met wethouder Arjan Vliegenthart en armoederegisseur Maureen van Eijk over de impact van schulden.

HvA lector Roeland van Geuns legt in zijn presentatie uit dat burgers hulp willen in het op orde krijgen van financiën. ‘Velen hebben schulden of zitten krap, maar durven geen hulp te vragen.’

In een korte presentatie lichtte Van Geuns zijn onderzoek naar de financiële zelfredzaamheid in stadsdeel Nieuw-West toe. Ook HvA lector Stan Majoor gaf een presentatie en vertelde over Urban Management, wat deze middag centraal stond. Dit is een speerpuntenprogramma dat in het teken staat van het lokaal aanpakken van grootstedelijke vraagstukken.

De Research Meet-up sloot af met het panel tussen de lectoren en wethouder Arjan Vliegenthart en armoederegisseur Maureen van Eijk over de impact van schulden.

Financiële zelfredzaamheid

Hoe gaan mensen om met geld en hoe voldoen ze aan de criteria van financiële zelfredzaamheid? Deze vragen stonden centraal tijdens de presentatie van Van Geuns. Hij onderzocht de financiële situatie van burgers in stadsdeel Nieuw-West. ‘De burgers in Nieuw-West vinden dat ze goed met geld om kunnen gaan, maar hebben moeite om rond te komen met dat geld.’ Dat is opmerkelijk, constateert Van Geuns. De lector van de HvA: ‘Er zijn vijf criteria waaraan iemand moet voldoen om financieel zelfredzaam te zijn’.

Een van de belangrijkste criteria is vooruitkijken en het hebben van voldoende kennis. Dat wil zeggen dat burgers een buffer moeten kunnen opbouwen, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan bij een onverwachte rekening. Ook moeten mensen beschikken over genoeg financiële kennis en weten waar zij deze informatie kunnen halen. Veel mensen kunnen hierbij hulp gebruiken. Zo weten burgers beter hoe zij kunnen rondkomen.

Een betere stad

‘Urban Management helpt een draai te geven aan concrete issues in de stad’, aldus Majoor. Met het programma Urban Management voert de HvA in samenwerking met de gemeente Amsterdam onderzoek uit binnen zogenoemde fieldlabs. Dit zijn unieke omgevingen voor onderzoek en kennisontwikkeling. Studenten, onderzoekers en gemeentes werken samen in projecten om een bijdrage te leveren aan een betere stad. Urban Management wil bijdragen aan het vergroten van financiële en administratieve zelfredzaamheid van burgers door wendbare oplossingen te testen in wijken.

Er volgen nog vijf andere Research Meet-ups in het debatcentrum FLOOR; Urban Vitality, Amsterdam Creative Industries, Urban Technology, Urban Education en Programma Ondernemerschap.

Door: Sam Eilander, redactie FDMCI