Hogeschool van Amsterdam

FDMCI Learning Communities

Webinar SPUI25: Software voor de wetenschap

Een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam en CERN

Evenement

Met de software achter websites doen we nog geen wetenschappelijke experimenten: daar worden hogere eisen aan gesteld. Hoe ontwikkelen we software die experimenten helpt controleren, herhalen en reproduceren, de basis van wetenschappelijke vooruitgang? Tijdens het webinar van SPUI25 komt deze vraag onder meer aan de orde.

Het webinar Software voor de wetenschap maakt deel uit van een tweeluik. Op donderdag 17 december vertelt Marten Teitsma, lector Applied Quantum Computing, over de mogelijkheden voor dat vakgebied. Meer informatie over zijn webinar vind je hier.

Bij wetenschappelijke experimenten moet de gebruikte software exact doen wat er van wordt verwacht, zodat de resultaten van het experiment betrouwbaar zijn. Ook moet de code van de software begrijpelijk zijn voor andere wetenschappers. Het controleren van de opzet van experimenten, het herhalen en reproduceren ervan, vormen immers de basis voor wetenschappelijke vooruitgang.

Voor de minor Software for Science is de Hogeschool van Amsterdam een samenwerking aangegaan met CERN. Dit Europese instituut doet in Genève atoomonderzoek. Duizenden wetenschappers, afkomstig uit allerlei landen, doen fundamenteel onderzoek naar elementaire deeltjes. Experimenten – uitgevoerd in verschillende deeltjesversnellers – moeten ons laten zien waar het universum van gemaakt is. In de minor werken studenten aan software voor een van deze deeltjesversnellers. Zo doen zij unieke kennis en ervaring op, en krijgt CERN de software die nodig is. Tijdens dit programma delen Frank Aldershoff van de HvA en Vasco Barroso van CERN hun ervaringen in de minor. Ook gaan zij na of er meer gebieden zijn waar de samenleving hogere eisen zou moeten stellen aan het software-ontwikkelproces.

Over de sprekers

Frank Aldershoff is hoofddocent bij de Hogeschool van Amsterdam en is daar verantwoordelijk voor de Learning Community Responsible Software Development. Binnen die Learning Community werken docenten, onderzoekers, studenten en partners uit de praktijk samen aan kennis rondom softwareontwikkeling.

Vasco Barroso is Senior Computing Engineer bij CERN (European Organization for Nuclear Research) en Deputy Project Leader van het ALICE 02/FLP-project (A Large Ion Collider Experiment): een experiment over de fysica van sterk op elkaar reagerende materie bij extreme energiedichtheden.

Over de FDMCI Learning Communities

Begin 2020 zijn we bij de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie gestart met Learning Communities (LC's) rondom zeven thema's. Frank Aldershoff is hoofddocent van de Learning Community Responsible Software Development. De nieuwe onderwijsvorm van deze LC's moet voor meer samenwerking zorgen tussen opleidingen, onderzoeksgroepen en externe partners. De Learning Communities hebben tot doel om bestaande kennis te delen en nieuwe kennis te ontwikkelen. Nieuwe minoren, associate degrees, masters en onderzoeksprojecten kunnen hiervan het resultaat zijn.

Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 18 januari 2021

Datum

Startdatum 14 dec 2020

Tijd

17:00 - 18:00 uur

Contact

responsiblesoftwaredevelopment-fdmci@hva.nl