Hogeschool van Amsterdam

Eerste lichting groepsleerkrachten vmbo zwaait af

10 sep 2018 00:00 | Faculteit Onderwijs en Opvoeding

Op 5 september vond de certificering van het opleidingstraject ‘Groepsleerkracht onderbouw vmbo basis/kader’ plaats. 24 deelnemers met een pabo-achtergrond die vaak al jaren lesgeven in het vmbo zijn met de afronding van dit traject weer volledig bevoegd.

“Decennia lang werd het vmbo uit de brand geholpen door mensen met een pabo-diploma”. Volgens Herald Hofmeijer, coördinator van dit opleidingstraject, in zijn toespraak tijdens  de certificering. “Werken in de vmbo sector is niet makkelijk. Ik noem het wel eens werken in de Champions League van het onderwijs”.

Van onbevoegd naar bevoegd

Het afgelopen half jaar kwamen de deelnemers veertien keer bij elkaar om zich te ontwikkelen tot expert groepsleerkracht in de onderbouw van het vmbo/kader. Ze zijn nu bevoegd om les te geven aan de onderbouw van vmbo basis/kader in rekenen, wiskunde, Nederlands en de vakken uit de profielkeuze.

De deelnemers hebben het opleidingstraject als goed ervaren. Volgens de deelnemers geven de docenten van het opleidingstraject je ‘het vertrouwen in jezelf te geloven’,  is het niveau ‘uitdagend’  wat de opleiding ‘leuk en zinvol maakt’, en viel vooral de keuzemodule Mens & Natuur erg in de smaak.

Een kwart van de lessen op het vmbo werd verzorgd door docenten die daartoe niet of onvoldoende bevoegd zijn. Staatssecetaris Dekker kondigde in 2017 al aan dat er een oplossing zou worden gezocht voor dit probleem. Het opleidingstraject ‘Groepsleerkracht onderbouw vmbo basis/kader’ was het resultaat. In februari 2019 start er weer een nieuw traject.