Veerle ontwierp een online platform voor concerten

Door Thandi Kruin, scholieren.com

9 apr 2021 12:12 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Ik verlang enorm naar een feestje of concert. En ik ben niet de enige. Veerle Beeker, student Communication and Multimedia Design (CMD) aan de Hogeschool van Amsterdam, bedacht tijdens haar opleiding een oplossing waardoor je vanuit huis concerten kan bijwonen. Is haar platform een goed alternatief voor alle gemiste concerten?

Ik had mijn zinnen gezet op het concert van de Vrienden van Amstel LIVE! begin dit jaar, maar helaas, dat zat er niet in. Gelukkig wordt er door studenten nagedacht hoe we thuis toch kunnen genieten van muziek. Ik vroeg aan Veerle hoe haar idee daar aan kan bijdragen.

'Het nieuwe normaal'

Veerle kreeg de opdracht om een digitaal interactief product te ontwerpen voor 'het nieuwe normaal'. Ze wist meteen dat ze iets voor de cultuursector wilde betekenen. "Ik wilde iets maken waar meerdere mensen iets aan hebben. De jongeren die nu het uitgaan missen, de culturele sector die het nu erg zwaar heeft en de artiesten die nu niet kunnen optreden."

Ze koos ervoor om haar platform te ontwerpen voor de Amsterdamse concertzaal De Melkweg. "De Melkweg heeft zo’n eigen sfeer, er komen ook veel artiesten die nog upcoming zijn. Hoe cool zou het zijn als ik iets zou kunnen ontwerpen, waardoor je vanuit huis toch die beleving meekrijgt van een goed concert, ook al kun je niet in de ruimte zelf zijn?"

"Ik begon met de opdracht door te kijken naar wat mensen belangrijk vinden tijdens een concert. Zo vinden bezoekers het een heerlijk gevoel dat je tijdens een optreden bass door je hele lichaam voelt. Verder is de sfeer en de interactie met de artiest ook superbelangrijk." Dit was de basis voor haar project 'Melkweg at Home'.

Thuisconcert

Deze elementen heeft Veerle allemaal terug laten komen op haar online platform. "Ik wilde bezoekers het gevoel geven dat je bij een echt concert in de Melkweg staat. Als je via het platform een concertkaartje koopt, kun je daar een package deal bij kopen." Met dit pakket wil Veerle zorgen voor de full experience wanneer je online een concert bijwoont.

"Je krijgt een polsbandje dat meetrilt met de muziek en twee smart lights die je kunt verbinden met je computer. De smart lights veranderen mee met de verlichting in de zaal en tijdens het concert kan je chatten met medebezoekers en berichtjes sturen naar de artiest."

Hoe je van een goed idee tot een ontwerp voor een digitaal platform komt, leert Veerle op haar opleiding. "Ik koos in mijn derde jaar voor de minor User Experience Design. Daar leer je denken vanuit de gebruiker van een website of app en hoe je dat vertaalt naar een goed design. Die kennis kon ik goed gebruiken."

Opleiding voor creatievelingen

Wat Veerle heeft bedacht klinkt echt vet. Zou die opleiding ook wat voor mij zijn? "Als je creatief bent en het leuk vindt om digitale tools te ontwerpen voor de samenleving, dan is CMD zeker een goede keus. Bij CMD in Amsterdam staan de volgende specialisaties centraal: Interaction Design, Front-end Development en Visual Interface Design. Je kunt zelf je programma samenstellen om precies de ontwerper te worden die je wilt. De opleiding kent praktische opdrachten en zo doe je veel ervaring op met projecten en kom je er steeds meer achter wat je het leukst vindt", aldus Veerle.

Omdat je vaak werkt aan realistische opdrachten zoals de opdracht voor 'het nieuwe normaal', kun je meteen opvallen bij opdrachtgevers. Veerle werd met haar project genomineerd voor de Golden Dot Awards van haar opleiding. Heeft De Melkweg haar al gebeld? "Ik heb mijn project opgestuurd naar de Melkweg, helaas hebben ze hier nog niet op gereageerd."

Vraag naar afgestudeerde CMD'ers

Zelf is Veerle nu bijna klaar met de opleiding dus ik vraag naar haar plannen nadat ze haar diploma heeft. Ze vertelt dat er veel vraag is naar afgestudeerde CMD'ers. "Je kunt aan de slag bij een ontwerpbureau, maar je kunt als afgestudeerde ook terecht in een hele andere sector, zoals de gezondheidszorg. Veerle wilt zelf na haar opleiding aan de slag bij een agency. "Via een agency werk je aan opdrachten voor verschillende klanten. Als User Experience Designer ga je dan kijken hoe de gebruiker de site, app of het product gebruikt en hoe je dit beter en toegankelijker kan maken. Het lijkt me heel tof om dit voor verschillende klanten te kunnen doen."