Hogeschool van Amsterdam

Spelend leren met Mazehunter

CB-studente Desi Bootsman in finale SpinAwards Young Talent 2019

11 apr 2019 09:00 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

De SpinAwards 2019: dé jaarlijkse vakprijzen voor creatieve concepten in digitale media. Naast de editie voor grote bedrijven in Nederland en België, is er ook een platform voor jong talent. Desi Bootsman, derdejaarsstudente Creative Business, behaalde een finaleplek voor de SpinAwards Young Talent en mag op 17 en 18 april aan de slag om haar concept te presenteren aan een vakjury.

De SpinAwards Young Talent is dé kans voor studenten om hun beste werk te laten zien aan potentiële opdrachtgevers als KLM, Twitter, Philips en Coolblue. Ook creatieve bureaus als DDB & Tribal Amsterdam, MediaMonks en Achtung! zijn aanwezig. Studenten doen extra ervaring op in presenteren en conceptueel werken, leren zich staande te houden in een (internationale) competitie en worden begeleid door professionele coaches.

Mazehunter maakt taal leuk

Vorig jaar deed de ambitieuze Desi al mee met een ander concept. Ze leerde veel, werkte aan haar presentatiekwaliteiten, maar strandde in de voorrondes. Dit jaar wil ze met het spel Mazehunter voor de winst gaan. Mazehunter laat kinderen met dyslexie tegelijkertijd spelen en leren. “Zelf ben ik ook dyslectisch en vroeger heb ik hier veel begeleiding bij gehad”, vertelt Desi. “Ik werd uit de klas gehaald, maar niet om met huiswerk op de gang te zitten. In plaats daarvan mocht ik spelenderwijs leren, bijvoorbeeld door te jongleren. Het jongleren met twee handen zorgt ervoor dat je hersenhelften samen moeten werken. Als deze samenwerking beter gaat, neem je andere dingen zoals taal ook beter op! Dit heeft me veel gebracht. Ik dacht: dit moet voor iedereen mogelijk zijn.”

Desi Bootsman

Mazehunter werkt als volgt: een app, die gebruikmaakt van augmented reality, laat het bijbehorende houten bordspel transformeren naar een ‘levend’ speelveld. Op je telefoon of tablet verschijnen het karakter Maze, cadeautjes en het eindpunt. Een kind moet met behulp van de verkregen houten bouwstenen op het speelveld een pad naar de cadeautjes bouwen. Als dat lukt, krijgt het kind letters om mee te oefenen en toegang tot minigames. Het spel laat kinderen niet alleen naar iets leuks toewerken, ze trainen meteen hun fijne motoriek en hersenhelften.

“Om me heen worden boeken zo vaak afgeschreven door dyslecten en ontstaat er een hekel aan taal. Ik vind dat zo zonde”, zegt Desi. “Ik wil dit spel echt op de markt brengen, zodat kinderen met dyslexie op een laagdrempelige en toegankelijke manier hun taal kunnen trainen. Vooral de combinatie tussen virtueel en fysiek maakt het spel interessant.”

Samenwerking met spellengigant Jumbo?

Een prototype van het spel is gereed. Nu is het de taak aan Desi om het concept verder uit te werken. “Er is nog veel werk aan de winkel. Niet alleen wil ik voor de finale van de SpinAwards Young Talent een video maken om het spel aan te prijzen, ook wil ik het spel verder uitbreiden. Het lijkt me gaaf om naarmate de levels vorderen bijvoorbeeld extra obstakels toe te voegen. Het is best lastig voor me om dit project met school te combineren, maar het helpt dat ik in dit concept al mijn passie kwijt kan. Ik ben heel blij over wat ik al bereikt heb en misschien nog ga bereiken.”

De SpinAwards is volgens Desi de perfecte gelegenheid om te netwerken. Bij de voorrondes werd haar al verteld dat ze een connectie kon leggen met spellengigant Jumbo. “Ik wist niet wat ik hoorde”, zegt Desi enthousiast. “Je komt als jonge mediamaker op deze manier zo snel in contact met de grote spelers in het werkveld. De SpinAwards is dé plek om jezelf te laten zien en aan je kwaliteiten te werken. Je krijgt veel feedback en coaching.”

Op woensdagavond 22 mei hoort Desi tijdens de SpinAwards Night of Mazehunter ervandoor gaat met de Young Talent award.

Geschreven door studentenredacteur Femke Post