Studenten HBO-ICT ontwikkelen software die emotie uitleest

21 jun 2016 14:30 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Vijf studenten HBO-ICT van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben in samenwerking met Wortell software ontwikkeld die de emotie van de gebruiker uitleest. Wortell wil kijken of het mogelijk is soortgelijke software in te zetten voor de zorg.

De opdracht was om met behulp van face recognition software een applicatie te ontwikkelen die emotie koppelt aan het kleurenpalet van de Phillips HUE lamp. De kleur van de lamp weerspiegelt de emotie van de gebruiker. Deze opdracht is onderdeel van een themamesester binnen de HvA. Dit is een programma van een halfjaar waarbij de student zich verdiept in een actueel onderwerp binnen de ICT.

Tweede -, derde -, en vierdejaarsstudenten Rowin ten Hoopen, Anh Vi La, Edsart Boelens, Jochum Emke en Breandan Wehmuller kenden elkaar nog niet voor dit project. 'Meerdere bedrijven kwamen voor de klas hun idee pitchen,' legt Jochem uit. 'Wij werden als team bij elkaar gezet en kregen de opdracht een motivatie schrijven voor welk bedrijf we wilden werken.' Unaniem kozen ze voor Wortell. Edsart: 'Veel bedrijven hadden een opdracht die weinig ruimte gaf voor eigen inbreng'. Wortel wilde een proof of concept. 'Dit betekende dat wij er een eigen draai aan konden geven,' zegt Breandan.

Het ontwikkelproces

'Er zijn weinig problemen geweest,' zegt Edsart. 'Dit hebben we onder andere te danken aan onze technische begeleider. Hij bracht ons in contact met VicarVision. Dat bedrijf leende ons face recognition software voor dit project.’ Uiteindelijk kostte het de studenten twintig dagen om het prototype te maken. Het eindresultaat is een app die via een camera je emotie uitleest. De emotie wordt aan een kleur gekoppeld. De studenten ontwikkelden de app voor zowel Windows als Android.

Wortell

De studenten zijn tevreden over de samenwerking met Wortell. 'Ze behandelden ons als collega's,' zegt Jochem. Hun consultant bij Wortell, Renso Jacobs, heeft aangegeven blij te zijn met de studenten. Voor het vijftal zit het project er op, als afsluiter mogen leden van Wortell het eindproduct testen. Of het prototype verder uitgewerkt wordt is nog niet duidelijk.