Tristan

Testimonial

Tristan - student Voeding en Diëtetiek HvA

Voor ik begon aan de opleiding Voeding en Diëtetiek studeerde ik fotografie aan de Fotovakschool in Amsterdam. Na mijn afstuderen werkte ik een aantal jaar als fotograaf, gespecialiseerd in reclame en voeding. In die periode werd mijn interesse voor voeding steeds groter. Daarnaast wilde ik een grotere bijdrage leveren aan de maatschappij door het ontwikkelen van gezonde en veilige voedingsmiddelen. Vanuit de voedingsmiddelenindustrie kun je grote groepen consumenten bereiken.

Met mijn werkgroep ontwikkelde ik in het tweede jaar een product voor de Food Innovation Bachelor's Award van het Voedingscentrum.

Tristan: student - Voeding en Diëtetiek

Deelname Food Innovation Bachelor’s Award

Met mijn werkgroep ontwikkelde ik in het tweede jaar een product voor de Food Innovation Bachelor's Award van het Voedingscentrum. De opdracht: ontwikkel een nieuw product of concept, of pas een bestaand product zo aan dat het bijdraagt aan een gezonder en duurzamer eetpatroon van consumenten. Ons product, Steamy’s, was geselecteerd om aan de jury te presenteren. Steamy’s zijn stoommaaltijden voor kinderen tussen de vier en de acht jaar. De jury vond het een mooi concept dat qua samenstelling voldeed aan de Schijf van Vijf. Helaas wonnen we niet, maar het was gaaf om uitgenodigd te worden.

Honours Module Food in Society

De opleiding organiseert Honours Modules voor tweedejaarsstudenten die meer uitdaging willen tijdens hun studie. Ik koos voor de module Food in Society. Tijdens de module heb ik veel geleerd over zowel de culturele als ethische vraagstukken rondom voeding. Ik sloot het programma af met een paper over dierenwelzijn met als vraagstuk “Hebben mensen een morele plicht tegenover dieren?” Een complex thema, maar erg interessant en relevant voor de tijd waarin we leven.

Minor Filosofie in de Postdigitale Wereld

In het derde jaar volgde ik de HvA-minor Filosofie in de Postdigitale Wereld. Tijdens deze minor kwamen verschillende filosofen en filosofische opvattingen aan bod. We bespraken thema’s zoals kennis en wetenschap, ethiek, sociale en politieke filosofie en cultuurfilosofie. Tijdens deze minor heb ik vaardigheden ontwikkeld om kritisch naar complexe vraagstukken te kijken. Hoewel filosofie op het eerste oog niet zoveel met voeding te maken heeft, kan ik het toch goed toepassen in de praktijk. Het helpt mij bijvoorbeeld om buiten de kaders te denken en complexe opdrachten zoals risicomanagement voor voedingsmiddelen in kaart te brengen. Ik zou deze minor zeker iedereen aanraden.

Stage koffiehandelaar Trabocca

Voor mijn stage in het vierde jaar koos ik voor Trabocca; een gespecialiseerde koffiehandelaar die groene (ongebrande) koffiebonen importeert voor koffiebranders. Ik ben zelf een echte koffieliefhebber en wilde mij graag ontwikkelen op het gebied van voedselveiligheid- en kwaliteit. Bij Trabocca liep ik stage op de kwaliteitsafdeling en werkte ik aan verschillende projecten, zoals HACCP (voedselveiligheid) en risicomanagement.

Verschepen van koffiebonen

Tijdens mijn stage ben ik koffie nog interessanter gaan vinden. Daarom heb ik na veel uitzoekwerk en in overleg met Trabocca een afstudeeronderzoek opgezet over de kwaliteit en chemische veranderingen van koffiebonen tijdens het verschepen. Ik onderzoek de effecten van onder andere verpakkingen, containers, gassamenstellingen en weersomstandigheden op de kwaliteit van koffiebonen.

Toekomst in koffie

Mijn stage en afstudeeronderzoek bij Trabocca hebben mij doen beseffen hoe mooi en boeiend ik koffie vind als product. Daarom wil ik na mijn afstuderen verder in de koffiewereld; waarschijnlijk op het gebied van voedselveiligheid, marketing, maatschappelijk verantwoord ondernemen of community projecten. Ik ben er nog niet helemaal over uit, eerst maar eens afstuderen!