Studentes Voeding en Diëtetiek winnen Jan Wolf scriptieprijs

16 jan 2015 10:27 | Faculteit Bewegen, Sport en Voeding

Voeding & Diëtetiek studentes Lisa Arkenbout en Katharina Prause wonnen onlangs de Jan Wolf (bachelor) prijs met hun afstudeerscriptie ‘Boer en consument heffen de vork.’ Samen maakten zij een inventarisatie van regionale initiatieven die de voedselketen verkorten met producten van lokale producenten. Denk aan boerderijwinkels, zelfpluktuinen, lokale winkels, verkoop op evenementen of Fairtrade labels waarbij de herkomst van producten transparant is.

Afstudeeronderzoek

Lisa en Katharina interviewden ondernemers die hun producten direct aan de consument verkopen. Welke factoren spelen een rol bij het slagen van deze initiatieven? En hoe kan deze beweging groeien? Conclusie van het onderzoek: de belangrijkste factoren om de korte keten beweging te versnellen zijn vooral het verbeteren van de logistiek en het bereiken van een brede doelgroep door middel van marketing.

New Product Management

Beide studentes kozen tijdens hun studie voor de afstudeerrichting New Product Management; een richting waarin je concepten ontwikkelt voor gezonde en duurzame voedingsproducten. Ook na hun studie blijven de meiden een team. Dit jaar startten Lisa en Katharine gezamenlijk een vervolgstudie aan de Wageningen Universiteit. Op hun blog schrijven zij daarnaast regelmatig over (de productie van) voedsel.

JAN WOLF SCRIPTIEPRIJS

De scriptieprijs is ingesteld ter herinnering aan Jan Wolf, de in 2009 overleden eerste voorzitter van de vereniging Slow Food Nederland. Sindsdien wordt de prijs jaarlijks toegekend aan de auteurs van de bachelor- en masterscriptie die volgens de jury de beste bijdrage leveren aan de kennisopbouw rond ‘lekker, puur en eerlijk voedsel’ en daarmee aan het gedachtegoed van Slow Food.

MEER INFORMATIE

Meer weten? Download de scriptie ‘Boer en consument heffen de vork’ via de website van Slowfood.
Lees ook de blog van Lisa en Katharina over het winnen van de Jan Wolf scriptieprijs.

Foto: website  food whats good?!