Hogeschool van Amsterdam

Studenten ontwikkelen innovatieve producten voor vluchtelingen

24 jun 2016 13:34 | Afdeling Communicatie

Biobased voedselverpakkingen, kluisjes aan een stapelbed en een uitschuifbare room divider: zomaar een greep uit de ontwerpen die studenten van Product Design hebben ontwikkeld voor vluchtelingen in (nood)opvanglocaties.

Op donderdag 23 juni werden de producten die de studenten hebben ontworpen tentoongesteld op FabCity. Eén van de Finch Buildings, de stapelbare modulewoningen, huisde de tentoonstelling.

De studenten van Product Design hebben een semester lang samengewerkt met de Refugee Company. Een aantal zeer betrokken vluchtelingen hebben de studenten geholpen met hun onderzoek en observaties. In een AZC kwamen de studenten tot het inzicht dat er bijvoorbeeld een gebrek is aan privacy, de mogelijkheid tot het veilig opslaan van documenten en de mogelijkheid aan het koken van een eigen maaltijd. De ontwerpen die hieruit zijn voortgekomen zijn een waar "sociaal statement": ze dragen voor vluchtelingen bij aan hun gevoel van waardigheid.

Naast de uitschuifbare room divider, de biologische afbreekbare voedselverpakkingen en het handige kluisje, waren er nog meer producten te zien tijdens de tentoonstelling. De producten waren voeding-gerelateerd of privacy-gerelateerd. Eén student ontwikkelde de shower caddy: een handige, multi-draagbare tas, waar je je spullen in kunt opbergen als je moet douchen in een klein hokje. Ook was er een student die een study case maakte: een uitklapbare koffer, zodat je je af kunt schermen en in alle rust kunt werken.

Jan Siebers, hoofd van de leerroute Product Design, over dit project: "A great example of creative collaboration that deserves prolongation." Soortgelijke reacties waren hoorbaar tijdens de tentoonstelling, die aardig wat geïnteresseerd bezoek trok.