Wat doen wij?

Students that Matter

De HvA biedt vluchtelingstudenten vóór en tijdens de studie verschillende begeleidingsmogelijkheden. Vóór de studie heeft de HvA voor anderstaligen (onder wie vluchtelingstudenten) een Taalschakeltraject, dat aspirant-studenten voorbereidt op het Staatsexamen Nederlands en studeren aan de HvA.

Tijdens de studie is er het Students that Matter-programma. Dit bestaat uit drie deelprogramma’s: Onderwijs, Samen leren samenleven en Onderzoek. Het team van Students that Matter bestaat uit een aantal vluchtelingstudenten, taaldocenten en medewerkers van Studentenzaken.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

In het Taalschakeltraject wordt de student voorbereid op een studie aan de HvA.

StM Onderwijs verzorgt voor de vluchtelingstudent:

 • Een kick-off aan het begin van elk studiejaar met veel nuttige informatie, studentendecanen en begeleiders van UAF en HvA;
 • Persoonlijke (taal)steun bij het schrijven van teksten, het voorbereiden van een presentatie en meer;
 • Logopedie (indien nodig)
 • Cursussen studievaardigheden en sollicitatievaardigheden (i.s.m. UAF);
 • Het studentenbestuur verzorgt workshops en bijeenkomsten voor ontmoeting en uitwisseling.

StM Samen leren samenleven richt zich op bewustwording van HvA-studenten en medewerkers van ‘de wereld om hen heen’, waar de vluchtelingstudent ook deel van uitmaakt. Samen leren samenleven organiseert samen met het UAF en FLOOR in het kader hiervan activiteiten zoals:

 • Filmvertoningen
 • Theatervoorstellingen
 • Fototentoonstellingen
 • Gastcolleges

In de randprogrammering van deze activiteiten gaan we middels een dialoog tussen studenten, docenten en medewerkers dieper in op de impact die vluchten heeft op de diversiteit in onze maatschappij. Wat ook kan worden ingezet in lesprogramma’s of studentenbegeleiding.

Met ambassadeurs (studenten, medewerkers en docenten) promoten en bezoeken we deze activiteiten. Ben je hierin geïnteresseerd ? Meld je aan door een mail te sturen aan studentsthatmatter@hva.nl

 • Gevluchte wetenschappers kunnen door de politieke situatie in hun thuisland daar niet vrij hun academisch werk uitvoeren. Een tijdelijke werkplek aan de HvA biedt ze de mogelijkheid hun werk verder uit te bouwen, zonder gebukt te hoeven gaan onder politieke dreiging. Hierbij sluit de HvA aan bij het internationale Scholars at Risk –netwerk . Voor de HvA betekenen deze internationale specialisten een verrijking voor onderzoek en onderwijs in hun veld.
 • Per augustus 2018 is de tweede gevluchte Syrische wetenschapper verbonden aan het lectoraat Culturele en Sociale Dynamiek van de Faculteit Maatschappij en Recht. De eerste gevluchte wetenschapper heeft in 2015 onderzoek uitgevoerd bij het lectoraat Water in en om de stad .

Hier volgt z.s.m informatie.

Bij het Anderstalige Studenten Mentoring project worden aspirant-studenten met een buitenlandse en/of vluchtelingachtergrond gekoppeld aan Nederlandse hoofdfasestudenten die hem/haar begeleiden tijdens het voorbereiden op een studie en het oefenen met de taal gedurende ongeveer vier maanden van december tot april.

Wil je meer weten? Meer informatie kun je vinden onder het thema ‘Wat kun jij doen?’ Aanmelden als mentor kan via de aanmeldknop rechts.

Gepubliceerd door  Afdeling Communicatie 19 oktober 2022