Hvanti

HvAnti draagt bij aan jouw toekomst!

Bij het netwerk HvAnti leer je andere Caribisch-Nederlandse studenten kennen die net als jij in Nederland wonen. Kom je uit Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba of St Eustatius en start je binnenkort met een studie bij de HvA? Sluit je aan bij HvAnti en maak kennis met het Amsterdamse studentenleven.

Wat biedt HvAnti?

Om elkaar te leren kennen organiseert de HvA voor alle eerstejaarsstudenten een introductieweek en je opleiding of faculteit organiseert ook eigen introductiedagen. Zie voor meer informatie de start studiejaar pagina.

Naast de reguliere introductieweek heeft HvAnti een eigen introductieprogramma voor Caribisch-Nederlandse studenten. Deze introductieactiviteiten staan in het teken van kennismaken met elkaar en met studeren aan de HvA. We besteden aandacht aan de uitdagingen waar je als student van de Caribisch-Nederlandse eilanden mee te maken krijgt.

“HvAnti staat voor elkaar helpen als het nodig is, naar elkaar luisteren zonder oordelen en samen leuke dingen doen” zegt Mariana, eerstejaarsstudent HBO-Rechten.

Als eerstejaarsstudent krijg je een ervaren en gemotiveerde studentmentor toegewezen die je begeleidt tijdens het eerste jaar van je studie en in het dagelijks leven. Jouw mentor weet als ervaringsdeskundige als geen ander wat je precies kunt verwachten tijdens het eerste jaar van je studie.

“Om hulp vragen is geen teken van zwakte. Het is erkennen dat je een zetje nodig hebt om verder te kunnen”, aldus Eldrick, derdejaarsstudent Aviation.

Hoe werkt het?

Je hebt wekelijks contact met je studentmentor. Dit kan individueel zijn, zoals een telefonisch gesprek of een ontmoeting op de campus, of tijdens een van de bijeenkomsten die HvAnti organiseert. De studentmentor bespreekt met je hoe het gaat met je studie en het leven in Nederland.

> Neem een kijkje wie onze studentmentoren zijn en waarom ze klaar staan!

> Geef je hier op om een studentmentor aan te vragen of te worden!

HvAnti is er om jou zo goed mogelijk te ondersteunen. Daarom organiseert HvAnti Taal & Cultuur workshops. In deze lessen werken we aan taalproblemen die je in de praktijk Op de Hogeschool van Amsterdam tegenkomt. Denk aan het schrijven van een academisch artikel maar ook aan simpele grammatica- en spellingsproblemen. Er is veel ruimte voor taalproblemen die studenten zelf naar voren brengen in de klas. Verder biedt de docent ook individuele taalsteun op verzoek aan de HvAnti-studenten.

De lessen worden gegeven door Klaas Ruitinga, die zes jaar in Caribisch-Nederland als docent Nederland en taalcoördinator op een Mbo-school heeft gewerkt. Samen met jou werkt Klaas aan een succesvolle start van jouw studie aan de HvA.

Programma:
Hieronder vind je het programma voor studiejaar 2022-2023. Elke les heeft een hoofdonderwerp, maar er is in de les ook veel ruimte om alle vragen te stellen die je op dat moment hebt!

Semester 1:

Datum Tijd Workshop Thema Locatie
13/9/2022 16:10-17:50 Culture shock Cultuur WBH07A24
20/9/2022 16:10-17:50 Nederlandse taal
(grammatica en spelling 1)
Taalvaardigheid WBH07A24
04/10/2022 16:10-17:50 Nederlandse taal
(grammatica en spelling 2)
Taalvaardigheid WBH 05C08
11/10/2022 16:10-17:50 Tentamens leren en maken Hbo-vaardigheden WBH 05C08
01/11/2022 16:10-17:50 Leesbaar schrijven Schrijfvaardigheid WBH 07A24
08/11/2022 16:10-17:50 Beter presenteren Spreekvaardigheid WBH 07A24

Semester 2:

Datum Tijd Workshop Thema Locatie
23/2/2023 Volgt Sterkte- zwakteanalyse Cultuur Volgt
9/3/2023 Volgt Academisch schrijven (1) Schrijfvaardigheid Volgt
16/3/2023 Volgt Academisch schrijven (2) Schrijfvaardigheid Volgt
6/4/2023 Volgt Sollicitatievaardigheden (brief) Hbo-vaardigheden Volgt
13/4/2023 Volgt Sollicitatievaardigheden (gesprek) Taal Volgt
11/5/2023 Volgt Feestelijke afronding - Volgt

Om de sociale binding tussen medestudenten te vergroten en ervoor te zorgen dat je af en toe kunt ontspannen tussen je studieactiviteiten door, organiseert HvAnti sociale bijeenkomsten. We organiseren ‘get-togethers’, een feestelijk kerstdiner, gaan schaatsen in Amsterdam en nog veel meer. Houd onze nieuwsbrief en socials goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de komende activiteiten.

Daarnaast organiseert HvAnti verschillende workshops, om jou kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur en om jou te ondersteunen je eerste studiejaar succesvol te kunnen afronden, zoals een workshop over de winter overleven, mentale gezondheid of budgeting.

Ben je afkomstig van de Caribisch-Nederlandse eilanden en wil je aan de HvA studeren? Kom met ons in contact! Wij vertellen je graag hoe het is om te studeren en wonen in Amsterdam, over cultuurverschillen en hoe je je het best kunt voorbereiden op studeren en leven in Nederland. Hier vind je onze contactgegevens.

Gepubliceerd door  Studentenzaken 23 september 2022

Tips voor studiekiezers!

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien