Hogeschool van Amsterdam

Antenne

Antenne is een methode om ontwikkelingen op de drugsmarkt en in middelengebruik op de voet te volgen en nieuwe trends tijdig waar te kunnen nemen.

Antenne NL Corona special

Hoe gaan mensen om met roken, drinken, blowen, andere drugs, gamen en gokken in de coronaperiode? Jellinek en de Hogeschool van Amsterdam zijn een onderzoek gestart om zicht te houden op eventuele veranderingen. Met behulp van de resultaten kunnen professionals gerichte voorlichting en hulpverlening aanbieden die daar bij aansluit.

De resultaten. Deel 2: mei t/m juli

Let op: We doen onderzoek onder alle Nederlanders vanaf 16 jaar, maar deze keer gaat de infographic ALLEEN over de 16-24 jarige deelnemers.

Met de start van de zomervakanties en de heropening van de horeca, is de plek waar alcohol en andere drugs gebruikt worden veranderd. In de resultaten van Antenne is terug te zien dat deze middelen weer vaker in horecazaken, privéfeestjes, buitenfeestjes en georganiseerde (al dan niet illegale) feestjes worden gebruikt. De redenen om nu te gebruiken zijn voor de meeste deelnemers gelinkt aan de plezierige en sociale effecten van deze middelen en de behoefte aan een uitlaatklep. Al wordt bij cannabis ook het verminderen van stress, angst of eenzaamheid genoemd als reden voor gebruik.

Alcohol, tabak en cannabis

  • In juli dronk driekwart van de 16-24 jarige deelnemers alcohol (76%).
  • Iets meer dan de helft rookte tabak (53%) en iets minder dan de helft blowde (47%).

Andere drugs

  • Andere drugs werden eveneens door ongeveer de helft van de 16-24-jarigen gebruikt (48%).
  • Uppers zoals xtc, amfetamine en speed zijn verreweg het populairst.
  • Het gebruik van trippers, zoals LSD en paddo’s, kwam wat vaker voor in juli dan in de twee maanden ervoor.
  • Een kwart geeft aan meer drugs te gebruiken dan voor corona (25%), maar de groep die juist minder drugs gebruikt is net zo groot (27%).

De zomervakantie loopt ten einde en de coronamaatregelen zijn weer verder aangescherpt. De kans is groot dat ook het middelengebruik weer veranderd. Het onderzoek loopt nog!

Doe jij ook (weer) mee?(< 10 min invultijd)

Over Antenne

Antenne is een jaarlijks terugkerend onderzoek dat wordt uitgevoerd in samenwerking met Jellinek Preventie. In de multi-methodische onderzoeksaanpak wordt zowel kwalitatieve als kwantitatieve informatie verzameld.

Antenne Amsterdam bestaat al sinds 1993. Sinds 2017 is er ook een Antenne Gooi en Vechtstreek en in 2019 is gestart met een pilot voor de opzet van Antenne Nederland: een landelijke regiomonitor.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 27 augustus 2020