Centre of Expertise Applied Artificial Intelligence

Nanda Piersma spreekt op SIA-congres

Maand van de AAI | Live vanuit TivoliVredenburg

Evenement

In uitdagende omstandigheden weten juist praktijkgerichte onderzoekers kansen te pakken. Hoe? Door onderzoek te doen en te innoveren in en met de praktijk. Regieorgaan SIA heeft zijn congres dit jaar daarom omgedoopt tot het thema: Praktijkgericht onderzoek gaat door!

Bovenstaande geldt zeker voor Nanda Piersma, wetenschappelijk directeur van het Expertise Centre Applied Artificial Intelligence en kersverse lector Responsible IT. Nanda doet praktijkgericht onderzoek aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en spreekt op donderdag 19 november tijdens het SIA-congres in samenwerking met platform Praktijkgericht ICT-onderzoek (PRIO) .

Tijdens het congres kun je in 2 rondes deelsessies volgen rondom het thema: Praktijkgericht onderzoek gaat door! Nanda vind je in ronde 1 in de sessie:

Praktijkgericht onderzoek en responsible AI

Kunstmatige of Artificiële Intelligentie (AI) kan op heel veel gebieden in de maatschappij invloed gaan hebben, positief, maar ook negatief. De techniek is echter ook nog jong en volop in ontwikkeling. Samen zorgt dit ervoor dat het hogeschoolonderzoek uiterst relevant is: het is toegepast en vraaggestuurd en daarom worden de nieuwste technieken inclusief hun al dan niet gewenste bij-effecten direct in de praktijk getoetst in een onderzoekssetting.

In deze workshop belichten we hoe praktijkgericht AI-onderzoek tot verantwoorde toepassing èn techniek kan leiden: responsible AI. Bij responsible AI worden de randvoorwaarden op het gebied van zaken als veiligheid, gelijkheid of juridische zaken in de AI verweven. Maar hoe doe je dat? We geven een inleiding op responsible AI met praktijkvoorbeelden, waarna we in discussie gaan met het publiek en vragen kunnen beantwoorden.

Sprekers: Johan Versendaal (lector Betekenisvol Digitaal Innoveren bij Hogeschool Utrecht), Maaike Harbers (lector Artificial Intelligence & Society bij Hogeschool Rotterdam), Nanda Piersma (lector Responsible IT bij Hogeschool van Amsterdam), Jeroen Linssen, Associate Lector Ambient Intelligence Saxion Hogeschool

Het wordt een dag vol inspirerende sessies en ontmoetingen waarin alles draait om praktijkgericht onderzoek. Door de coronacrisis is het congres dit jaar anders dan anders. De organisatie heeft de stap gezet naar online kennis delen en ontmoeten. Volg het congres in TivoliVredenburg daarom de hele dag live online.

Regieorgaan SIA bevordert de kwaliteit en de impact van het praktijkgericht onderzoek van hogescholen. SIA financiert onderzoek en stimuleert de samenwerking tussen hogescholen, het bedrijfsleven en publieke instellingen.

Over PRIO

PRIO streeft naar optimale samenwerking tussen ICT-onderzoeksgroepen van hbo-instellingen en universiteiten, tussen onderwijs en onderzoek, en tussen onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke instellingen. Het platform jaagt innovatie aan door organisaties met elkaar te verbinden, maar vooral door mensen samen te brengen.

Over het Expertise Centre Applied Artificial Intelligence

De HvA heeft op 1 januari 2020 het expertisecentrum Applied AI opgericht. Nu een Centre of Expertise in wording. Daarmee investeert de hogeschool in de ontwikkeling van onderzoek en onderwijs van toegepaste AI binnen alle domeinen en studierichtingen. Iedere faculteit beschikt over een lab , waar onderzoek wordt verricht op het snijvlak van AI en een toepassingsgebied.

De presentatie van Nanda Piersma maakt deel uit van de Maand van de AAI. In november zetten we het Expertise Centre Applied Artificial Intelligence en zijn labs op de kaart! Benieuwd welke activiteiten we deze maand nog meer organiseren? Je vindt ze in dit overzicht.

Gepubliceerd door  HvA Expertisecentrum Applied Artificial Intelligence 12 november 2020

Startdatum 19 nov

Liza Verheijke (appliedai@hva.nl)