De cursus in het kort
Wil je aan de slag als leraar in het voortgezet onderwijs? Of werk je al als docent en wil je je tweede lesbevoegdheid halen? Dan is het Zij-instroom in Beroep (ZiB) traject voor het voortgezet onderwijs iets voor jou! Je staat aan de basis van de ontwikkeling van kinderen en je bent betrokken bij tal van maatschappelijke vraagstukken. Zeker als je dit in Amsterdam doet.

Programma
Het zij-instroomtraject is een waarmee je in maximaal twee jaar de bevoegdheid leraar tweedegraads behaalt. Voordat je start, dien je eerst een geschiktheidsonderzoek te doen. Hiermee kijken we of je toegelaten kan worden tot het traject. Daarna start je opleidingstraject waarbij je zowel met de theorie bezig bent, maar bovenal direct aan de slag gaat met leren en werken in de praktijk.
- Procedure
Voordat je aan de slag gaat, sluit je een overeenkomst af wat je gaat doen en waar je begeleiding uit bestaat. Je krijgt gedurende het gehele traject begeleiding.
Doelgroep
Je bent hbo- of wo-gediplomeerd en hebt een baan als onbevoegd leraar in het voortgezet onderwijs. Of je bent al werkzaam als leraar en wilt graag je tweede lesbevoegdheid behalen. Om te kijken of de opleiding bij je past, doe je een geschiktheidsonderzoek.
Cursusdagen
In principe kan je starten op elke dag van het jaar. Aansluiten bij een groep voor het volgen van onderwijs? Houd dan rekening met het ritme van de opleiding. Begin september en begin februari zijn dan passende startmomenten.
Kosten
De kosten variëren vanwege maatwerk, maar deze bestaan onder andere uit kosten voor het programma, de begeleiding, het bekwaamheidsonderzoek, deelname aan de landelijke kennisbasistoets en studieboeken. Je kunt een subsidie zij-instroom van de Rijksoverheid krijgen.
Toelating
Aan welke toelatingseisen je moet voldoen is onder andere afhankelijk van of je vanuit een ander beroep leraar wilt worden of bijvoorbeeld een tweede bevoegdheid wilt halen.
Tijdsinvestering
Je combineert zelfstandig werken als leraar in het voortgezet onderwijs met een opleiding. Je krijgt een maatwerkprogramma op basis van jouw geschiktheidsrapportage, rekening houdend met de maximale studietijd van 2 jaar.
Groepsgrootte
De groepsgrootte verschilt en is onder andere afhankelijk van het startmoment.
Heb je een vraag?
Neem dan contact met ons op
- Neem contact op met Administratief Coördinatieteam Leven Lang Onwikkelen
- assessment-foo@hva.nl(opent in nieuw venster)
- 020-5995563(opent in nieuw venster)
- Of neem een kijkje bij veelgestelde vragen
- Veelgestelde vragen
Werkgever vinden

Als zij-instromer ben je verplicht om tenminste 8 uur per week als leraar voor de klas te staan in het schoolvak waarvoor je een bevoegdheid wilt halen. Je kunt zelf een school zoeken waar je aan de slag kunt als zij-instromer. De school hoeft hiervoor niet verbonden te zijn aan de HvA.