Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Je wordt eigenlijk steeds enthousiaster van het idee: voor de klas staan. Je eigen klas. En werk doen dat écht betekenis heeft. Denk je maar ‘ns in, als leraar in het basisonderwijs of in het speciaal (basis)onderwijs speel je een onvergetelijke rol in het leven van kinderen. Je bent betrokken bij het dagelijks leven én bij maatschappelijke vraagstukken. Misschien is dit wel het moment om het gewoon te gaan doen. Want nu kan het helemaal op jouw manier en met hele gunstige voorwaarden.

Schrijf je in
docent geeft les aan basissschoolkind

Programma

In het zij-instroom traject ga je vanaf dag 1 aan het werk in het basisonderwijs. Je loopt dus geen stage, maar bent echt in dienst, met salaris. Ondertussen haal je je bevoegdheid, binnen maximaal 2 jaar. Daarvoor ga je 1 dag per week naar de HvA. Voordat je start met je opleidingstraject heb je een geschiktheidsonderzoek gedaan en voeren we een maatwerkgesprek met je. Je krijgt begeleiding bij het leren en werken in de praktijk. Je sluit het traject af met een assessment.

Onderdelen
  • Om te kijken of deze opleiding bij je past moet je een geschiktheidsonderzoek doen. Heb je een positieve beoordeling, dan ontvang je een geschiktheidsverklaring en kun je je aanmelden. Wil je welke vaardigheden je in huis moet hebben om een goede leraar te worden? Bekijk de video.
  • Het opleidingstraject; het studieprogramma bestaat uit een stevige pedagogische, vakinhoudelijke en vakdidactische basis. Je kunt bij ons ook kiezen voor de route speciaal (basis)onderwijs.
  • Werken en leren in de praktijk; de praktijk heeft logischerwijs een hele centrale rol. Want daar pas je toe wat je tijdens je theorielessen leert en ontwikkel je jouw leerkrachtvaardigheden. 
Meer informatie

Doelgroep

Je hebt al eerder een hbo- of universitaire studie afgerond en kiest er nu voor om een carrièreswitch te maken.

Lees hier het verhaal van student Emma

Cursusdagen

Instromen is mogelijk op 2 momenten per jaar: in september en februari. De lessen vinden altijd plaats op donderdag tussen 8.30 en 17.50 uur. Toetsen kunnen naast donderdag ook op maandag en dinsdag gepland worden, altijd na 16.30 uur.

Meer informatie

Kosten

De kosten komen in een overeenkomst tussen jou, je school en de Pabo HvA. Werk je op een opleidingsschool, dan zijn de kosten € 10.500. Werk je op een basisschool wat geen opleidingsschool is, dan zijn er extra kosten en kom je uit op een totaal van € 13.900. Je kunt subsidie aanvragen.

Meer informatie

Toelating

Je hebt een hbo-bachelor of wo-opleiding afgerond én een positief resultaat bij het geschiktheidsonderzoek. Daarnaast heb je de landelijke Wiscat rekentoets behaald.

Tijdsinvestering

Het programma bestaat uit 70 studiepunten. Eén studiepunt betreft 28 studiebelastingsuren. Je hebt elke week les, de voorbereiding kost je 8 uur. Bij het volledige studieprogramma volg je 4 studieonderdelen tegelijk.

Meer informatie

Groepsgrootte

De groepsgrootte verschilt en hangt onder andere af van het startmoment.

Heb je een vraag?

Neem dan contact met ons op

Word leraar in het speciaal (basis)onderwijs

docent tijdens les in klaslokaal

De Pabo HvA biedt een speciale 2-jarige route aan om leraar te worden in het speciaal (basis)onderwijs. Dit doen we in nauwe samenwerking met de schoolbesturen Orion, Kolom en de PI-scholen.

Meer weten?

Werkgever vinden

cursisten lopen trap op

Heb je nog een opleidingsplek nodig? Je vindt nergens zóveel diversiteit, variatie en afwisseling als op de basisscholen in Amsterdam. En het leuke is: er is altijd een type school voor jou. Vind je plek via 1loket: hét centrale aanmeldpunt voor alle Zij-instromers in Amsterdam. Toch liever buiten Amsterdam? Dat kan natuurlijk ook!

Zoek een werkgever