Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Wil je ontdekken hoe je managers accuraat kunt voorzien van management informatie? En wil je leren hoe je hiermee financiële doelen realiseert? Management control en riskmanagement zijn het aandachtsgebied van de (assistent-)controller. Maar ook als je een algemene managementfunctie ambieert is deze cursus zeer geschikt.

Schrijf je in
(opent in nieuw venster)

Programma

Management control gaat om het beïnvloeden van managers, onder andere met behulp van managementinformatie. Op deze manier kunnen zij beslissingen nemen die in lijn liggen met de organisatiedoelen. Daarbij moet het management ook rekening houden met interne en externe onzekerheden, risico's en invloeden. Tijdens deze cursus verdiep je je in management control en riskmanagement en bereid je je voor op de functie van (assistent-)controller of (assistent-)riskauditor in zowel het regionale MKB als bij een internationaal opererende onderneming. Voor een aantal onderdelen verzorgen gastsprekers uit de praktijk gastcolleges.

Leerdoelen

Tijdens deze cursus leer je:

  • De samenhang in de verschillende onderdelen van een management control systeem doorgronden en de effectiviteit daarvan evalueren.
  • Een eenvoudig management control systeem ontwerpen.
  • De risicomanagementcyclus doorgronden en een eenvoudige risico-analyse van een organisatie uitvoeren.
  • De toepassing van prestatiemeting, -beoordeling en -beloning doorgronden en een prestatiemeetsysteem doorlichten.
  • De business balanced scorecard doorgronden en een balanced scorecard voor een organisatie maken.

Doelgroep

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met bedrijfseconomische beslissingen en deze beter wil onderbouwen. Een basiskennis van boekhouden en het maken van eenvoudige bedrijfseconomische berekeningen is nodig.

Cursusdagen

Deze cursus start op zaterdag 9 september 2023. De colleges zijn op dinsdag- en donderdagavond (18.40-22.00 uur) of op zaterdag (10.00-16.40 uur). De cursus duurt 5 maanden en bestaat uit 2 blokken van 10 weken.

Kosten

Het college- en examengeld is € 2.800. Je betaalt ongeveer € 250,- voor studieboeken.

Toelating

Deze cursus is op hbo-niveau. Daarom heb je minimaal een havo-, vwo-, of mbo 4-diploma en enige jaren werkervaring.

Tijdsinvestering

Per blok volg je 7 weken college. De overige weken per blok gebruik je voor het maken van toetsen, het inleveren opdrachten en feedback.

Groepsgrootte

Je volgt de cursus samen met circa 25 - 30 studenten van de deeltijdopleidingen HRM, Bedrijfskunde, Commerciële Economie of Finance & Control. Deeltijdstudenten zijn professionals met een baan in het vakgebied.

Wat levert de cursus op?

  • HvA-certificaat hbo-niveau.
  • Eersteklas vakkennis, direct toepasbaar.
  • Zichtbaar impact in je huidige werk.
  • Sterke professionele competenties.
  • Sterk community netwerk.

Heb je een vraag?

Neem contact op

Inhoudelijke vragen
Frans Eijpe, cursusverantwoordelijke
f.eijpe@hva.nl(opent in nieuw venster)
Praktische informatie en aanvragen STAP aanmeldbewijs
contractonderwijs.fbe@hva.nl(opent in nieuw venster)

Wil je nog verder studeren?

cursisten tijdens les in klaslokaal

Ga dan voor een waardevol hbo-diploma en bekijk onze deeltijd bacheloropleiding Finance & Control. De onderwerpen uit de cursus Management Control en Riskmanagement zijn onderdeel van het studieprogramma. Als je de cursus Management Control en Riskmanagement succesvol hebt afgerond, krijg je bij de deeltijdopleiding een vrijstelling voor dit studieonderdeel.

Ga naar Finance & Control

Ben je een HvA-student?

cursisten lopen trap op

Ben je HvA- student en heb je interesse in de cursus Management Control en Riskmanagement? Je schrijft je niet in via deze cursuspagina maar vindt de informatie op de pagina over het minoraanbod.

Alle minoren van de HvA
(opent in nieuw venster)