Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Cursus

De cursus in het kort

Wil je aan de slag in een beroep dat ertoe doet? Een onvergetelijke rol spelen in het leven van kinderen? Word leerkracht in het voortgezet onderwijs! Je staat aan de basis van de ontwikkeling van kinderen en bent betrokken bij tal van maatschappelijke vraagstukken. Het Zij-instroom in Beroep (ZiB) traject is een scholingstraject waarmee je in maximaal 2 jaar de bevoegdheid voor tweedegraadsleraar behaalt. Een geschiktheidsonderzoek maakt het mogelijk om je toe te laten tot dit ZiB-traject.

Schrijf je in
(opent in nieuw venster)
docent geeft les aan leerling

Programma

Een geschiktheidsonderzoek maakt het mogelijk je toe te laten tot het Zij-instroom in Beroeptraject. Daarvoor dien je een aantal stappen te doorlopen. Je begint met een intakegesprek. Voldoe je aan de criteria en past het traject bij je? Dan start je met het schrijven en samenstellen van je portfolio. Nadat je portfolio is afgerond meld je je aan voor het geschiktheidsonderzoek waarin je les geeft op de school waar je werkt of gaat werken. Daar voer je zowel een reflectiegesprek als een beoordelingsgesprek. Na een positieve afronding ontvang je een geschiktheidsverklaring. Je kiest vervolgens een hogeschool waar je het opleidingstraject volgt. Voorafgaand aan het Zij-instroom in Beroeptraject stel je een persoonlijke scholings- en begeleidingsovereenkomst op.

Onderdelen
  • Het intakegesprek: op basis van je aanmelding krijg je een gesprek met de intaker van de door jouw gekozen opleiding. Hier volgt een eerste check of je voldoet aan de criteria en of je al over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt om in maximaal twee jaar het Zij-instroom in Beroeptraject te kunnen afronden. Het is ook voor jou een check of dit traject wel bij je past.
  • Schrijven en samenstellen portfolio: hierin maak je zichtbaar wat je actuele ontwikkelingsniveau is op elk van de beroepscompetenties van de tweedegraadsleraar. Je ontvangt een handleiding, waarin precies staat beschreven welke onderdelen het portfolio moet bevatten. In ieder geval neem je je Eerder Verworven Competenties (EVC’s) en behaalde diploma’s in het portfolio op.
  • Afname geschiktheidsonderzoek: deze vraag je zelf aan. Hiervoor heb je wel toestemming nodig van je werkgever.
Meer informatie

Doelgroep

Je wil graag starten met het Zij-instroom in Beroep traject. Je hebt een hbo-bachelor of bent wo-gediplomeerd.

Cursusdagen

Afname van het onderzoek kan op elke schooldag van het jaar. Voor het volgen van onderwijs aansluiten bij een groep? Houd dan rekening met het ritme van de opleiding. Begin september en begin februari zijn passende startmomenten.

Meer informatie

Kosten

De kosten bedragen € 2.550. Je werkgever kan hiervoor subsidie aanvragen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Meer over subsidie

Toelating

Om een zij-instromer in beroep in het voorgezet onderwijs te worden dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Bekijk de voorwaarden om voor jou de keuze te maken om een geschiktheidsonderzoek aan te vragen.

Bekijk alle voorwaarden

Tijdsinvestering

Het samenstellen van je portfolio kost gemiddeld 40 uur. Als onderdeel van het geschiktheidsonderzoek geef je een les op de school waar je (gaat) werken en voer je een reflectie- en beoordelingsgesprek. Dit kost je ongeveer 4 uur.

Groepsgrootte

Het afnemen van het geschikheidsonderzoek vindt individueel plaats.

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op

Werkgever vinden

cursisten lopen trap op

Als zij-instromer ben je verplicht om tenminste 8 uur per week als leraar voor de klas te staan in het schoolvak waarvoor je een bevoegdheid wilt halen. Je kunt zelf een school zoeken waar je aan de slag kunt als zij-instromer. De school hoeft hiervoor niet verbonden te zijn aan de HvA.

Op zoek naar een werkgever