Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Wil jij voor de klas staan? En ben je klaar voor een carrièreswitch? Kies dan voor het traject Zij-instroom in Beroep. Vanaf dag 1 ga je aan de slag in het basisonderwijs, als werknemer en met salaris. Misschien is dit wel het moment om het te gaan doen. Nu kan het op jouw manier en met gunstige voorwaarden. Je haalt je bevoegdheid binnen max. 2 jaar en gaat daarvoor 1 dag per week zelf naar school. Om te kijken of de opleiding bij je past, doe je een geschiktheidsonderzoek.

(opent in nieuw venster)
docent geeft les aan kind

Programma

Met het geschiktheidsonderzoek bekijk je of je geschikt bent om je als zij-instromer (verder) op te leiden. Dat betekent dat je in staat bent om direct als leraar basisonderwijs voor de klas te staan (uiteraard onder begeleiding), en om binnen 2 jaar het zij-instroomtraject aan de lerarenopleiding af te ronden. Het geschiktheidsonderzoek bestaat uit een voortraject waarbij je een school vindt waar je alvast wat praktijkervaring opdoet. Je behaalt de landelijke rekentoets Wicat-pabo en stelt je portfolio samen. Daarna volgt een performance assessment door een assessorenduo dat bestaat uit een lesobservatie, reflectiegesprek en criteriumgericht interview. Dat duurt één dag. Na een positieve beoordeling ontvang je een geschiktheidsverklaring. Met dit certificaat kun je terecht op alle hogescholen die een ZiB-traject aanbieden.

Onderdelen
  • Voortraject: het vinden van een school en kennismaken met de praktijk.
  • Wiscat rekentoets: de rekentoets is verplicht. Je moet ‘m positief afronden voordat je de volgende stap in het geschiktheidsonderzoek kunt zetten.
  • Portfolio: dit is een belangrijk onderdeel van je geschiktheidsonderzoek. Je toont aan wat je actuele ontwikkelingsniveau is op elk van de beroepscompetenties van de leraar basisonderwijs.
  • Het geschiktheidsassessment: zodra je de rekentoets hebt gehaald en het portfolio hebt gevuld, kun je zelf het performance-assessment aanvragen.

Doelgroep

Het geschikheidsonderzoek is voor iedereen die wil starten met het Zij-instroom in Beroep traject. Je hebt een hbo of wo diploma.

Cursusdagen

Meerdere aanmeldmomenten mogelijk gedurende het jaar. Houd wel rekening met de deadlines voor de onderdelen van het geschiktheidsonderzoek zodat je aan kunt sluiten bij een onderwijsgroep Het scholingstraject start namelijk in september en in februari.

Kosten

De kosten bedragen € 2.205. Je werkgever betaalt dit (de school dus) en kan hiervoor subsidie aanvragen bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Meer over subsidie

Toelating

Voor het geschiktheidsonderzoek moet je onder andere beschikken over voor het onderwijs voldoende maatschappelijke- en beroepservaring. Ook beschik je over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Bekijk alle voorwaarden

Tijdsinvestering

Het afnemen van het afsluitende assessment duurt 1 dag. Het samenstellen van het portfiolio kost je ongeveer 25 uur. De andere onderdelen zoals voorbereidingen op de rekentoets zijn persoonsafhankelijk.

Het afnemen van het geschikheidsonderzoek vindt individueel plaats.