De cursus in het kort
Hoe neemt het management in het bedrijfsleven financiële besluiten? Hoe stel je (afdelings)budgetten samen? Hoe formuleer je adviezen bij budgetverschil? Hoe kun je op basis van data adviseren om bedrijfsactiviteiten efficiënter in te zetten? Tijdens deze cursus leer je onder meer hoe je het management van een organisatie voorziet van financiële informatie, zodat zij de juiste financiële beslissingen kunnen nemen. Na het afronden heb je up-to-date kennis over het bedrijfseconomische vakgebied.

Programma
In deze hbo-cursus maak je kennis met het toepassen financieel-economische onderwerpen vanuit de boekhouding, management accounting, budgettering en financieel management. Je leert om een masterbudget en een risicoanalyse financiële markten op te stellen, een interne financiële rapportage te maken, en een plan over een bedrijfsovername/fusie op te stellen.
- Deze beroepshandelingen leer je tijdens de cursus
- Verwerken van complexe financiële feiten in journaalposten. Bepalen van de normen die ten grondslag liggen aan het budgetteringsproces.
- Samenstellen van (afdeling) budgetten op basis van de door het management geformuleerde doelstellingen.
- Initiëren van beleid ter verbetering van efficiency en effectiviteit in het proces.
- Analyseren van verschillen tussen budgetten en realisatie. Formuleren van adviezen over te nemen maatregelen aan de hand van een analyse van een budgetverschil.
- Analyseren van risico’s die samenhangen met de investeringsstructuur van de onderneming.
- In kaart brengen van de risico’s die de organisatie loopt op het gebied van cash, rente en valuta.
Doelgroep
De cursus is toegankelijk voor professionals met een hbo-denkniveau. Je hebt al redelijke basiskennis van bedrijfsadministratie, management accounting en financieel management.
Cursusdagen
De avondcursus start op dinsdag 7 februari 2023, de dagcursus op zaterdag 11 februari 2023. De colleges zijn op dinsdag- en donderdagavond (18.40-22.00 uur) of op zaterdag (10.00-16.40 uur).
Kosten
Het college- en examengeld is € 2.800. Je betaalt ongeveer € 100,- voor studieboeken.
Toelating
Je kunt deze cursus alleen volgen als je de cursus Financial Management & Management Accounting. hebt afgerond. Daarnaas heb je minimaal een havo-, vwo-, of mbo 4-diploma en 2 jaar werkervaring.
Tijdsinvestering
De cursus bestaat uit 2 blokken van 10 weken. Per blok volg je 7 weken college. De overige weken per blok gebruik je voor het maken van toetsen, het inleveren opdrachten en feedback.
Groepsgrootte
Je volgt de cursus samen met circa 25 - 30 studenten van de deeltijdopleidingen HRM, Bedrijfskunde, Commerciële Economie of Finance & Control. Deeltijdstudenten zijn professionals met een baan in het vakgebied.
Wat levert deze cursus jou op?

- HvA-certificaat hbo-niveau.
- Eersteklas vakkennis, direct toepasbaar in de praktijk.
- Zichtbaar impact in je huidige werk.
- Sterke professionele competenties.
- Sterk community netwerk.
Heb je een vraag?
Neem contact op
- Inhoudelijke vragen
- Theo van Vastenhoven, cursusverantwoordelijke
- t.j.van.vastenhoven@hva.nl(opent in nieuw venster)
- Praktische informatie
- contractonderwijs.fbe@hva.nl(opent in nieuw venster)
- Neem telefonisch contact op
Wil je nog verder studeren?

Ga dan voor een waardevol hbo-diploma en bekijk onze deeltijd bacheloropleiding Finance & Control. De onderwerpen uit de cursus Finance & Control zijn onderdeel van het studieprogramma. Als je de cursus Finance & Control succesvol hebt afgerond, krijg je bij de deeltijdopleiding een vrijstelling voor dit studieonderdeel.
Ben je een HvA-student?

Ben je HvA- student en heb je interesse in de cursus Finance & Control? Je schrijft je niet in via deze cursuspagina maar vindt de informatie op de pagina over het minoraanbod.