Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Cursus

De cursus in het kort

Het vmbo werkt sinds 2011 aan een toekomstbestendig vmbo. Leerlingen in het vmbo hebben nu een ruime keuze aan profielmodules en keuzevakken die vaak tot nu toe nog niet bestonden. Veel vmbo-scholen hebben gekozen voor het nieuwe profiel Dienstverlening en Producten. Voor het lesgeven in dit profiel is een bevoegdheid vereist. Met deze nascholing minor D&P ontwikkel je je tot didactisch ontwerper en loopbaanbegeleider voor het vmbo-profiel D&P.

Schrijf je in
(opent in nieuw venster)
cursisten in overleg

Programma

In deze cursus leer je hoe je het examenprogramma van het profiel Dienstverlening en Producten vertaalt naar vakoverstijgend onderwijs en loopbaanontwikkeling. Je betrekt hierbij expliciet de regionale arbeidsmarkt. Ook ontwikkel je leerlijnen die de onderbouw van het vmbo via de bovenbouw. Indien je al beschikt over een beroepsgerichte bevoegdheid of indien je aantoonbare ervaring hebt in intersectionaal onderwijs, dan behaal je met de minor een extra bevoegdheid als D&P docent. Je krijgt training van ervaren opleiders die hun sporen verdiend hebben in vmbo en vaak nog werkzaam zijn binnen het vmbo. 

Vaste modules en keuzemodules
  • De vaste modules betreffen onder andere Didactiek en Loopbaanoriëntatie en Begeleiding (LOB) van Dienstverlening en Producten, en een multimediaal product maken.
  • Van de keuzemodules kies je er minimaal twee uit. Voorbeelden van keuzemodules zijn Digispel en Robotica.  
Lees meer over de modules

Doelgroep

Je bent docent op een vmbo-school waar het profiel Dienstverlening en Producten in een intersectoraal of intrasectoraal programma al draait. Je wilt bevoegd lesgeven in het vmbo-profiel D&P.

Cursusdagen

De cursus start in september, de exacte lesdata volgen binnenkort. Tijdens 20 weken volg je één dag om de week les op de donderdagmiddag.

Kosten

De kosten bedragen € 3.978, Een intake bij een maatwerktraject bedraagt € 850. Dat is inclusief een advies op maat met te volgen modules. De kosten per studiepunt zijn € 137. Enkel gehele modules gaan in rekening.

Toelating

Een tweedegraadsbevoegdheid in een beroepsgericht vak, of een 2degraadsbevoegdheid in een avo-vak én 2 jaar ervaring (behaald voor 1 aug. 2018) in een inter/intrasectoraal programma. Voldoe je niet? Dan krijg je een certificaat.

Tijdsinvestering

De cursus heeft een studielast van 840 uur. Reken daarnaast op 32 uur voorbereidingstijd per cursusdag wanneer je het volledige programma volgt.

Meer informatie

Groepsgrootte

De groep bestaat uit minimaal 15 deelnemers.

Wat levert de cursus je op?

  • Je kunt leerlingen begeleiden in hun loopbaanontwikkeling waarbij je rekening houdt met diversiteit aan talenten, affiniteiten en leerstijlen;
  • Je ontwikkelt leerlijnen voor loopbaancompetenties vanuit onderbouw vmbo naar het mbo;
  • Je vertaalt relevante regionale arbeidsgebieden en werksoorten naar een lesprogramma dat aansluit bij professionele en loopbaanvaardigheden en het examenprogramma van het profiel Dienstverlening en Producten;
  • Je valideert buitenschools leren binnenschools;
  • Je ontwerpt en voert effectief, regionaal relevant, vakoverstijgend en toekomstbestendig onderwijs uit op basis van het examenprogramma van het profiel Dienstverlening en Producten;
  • Je ontwikkelt op basis van een ontwikkeld lesprogramma een passend Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA).

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op

Neem voor inhoudelijke vragen contact op met cursuscoördinator Jos Schrama
g.j.schrama@hva.nl(opent in nieuw venster)
06-50290544/06-21155310(opent in nieuw venster)
Neem voor organisatorische vragen contact op met het Onderwijsbureau
onderwijsbureau-foo@hva.nl.(opent in nieuw venster)
020 599 55 63(opent in nieuw venster)