Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Tijdens deze cursus krijg je de juiste vaardigheden en inzichten mee om een intervisiegroep te kunnen begeleiden. Je maakt kennis met methodieken die het leren en het groepsproces van intervisie een structuur geven. In een intervisiegroep help je elkaar door deze methodieken te gebruiken en pas je bewust de vaardigheden toe die daarbij horen. Denk aan actief luisteren zonder te oordelen, feedback geven, feedback ontvangen en open vragen stellen die uitnodigen tot reflectie.

Stuur een mail en meld je aan
(opent in nieuw venster)
man geeft intervisie aan groep

Programma

De cursus heeft een praktische aanpak. Met je medecursisten ga je aan de slag met de begeleidingsvaardigheden. Waar mogelijk pas je deze ook toe bij een of meerdere intervisiebijeenkomsten op je eigen school. Je kunt de vaardigheden en inzichten op verschillende manieren toepassen. Een intervisiegroep kan bijvoorbeeld de keuze maken dat beurtelings iemand de rol van begeleider vervult, of je begeleidt een groep van collega’s of leraren in opleiding bij het voeren van intervisiegesprekken. Voor de oefeningen maak je gebruik van geraadpleegde literatuur waarvan je voor aanvang van de cursus literatuursuggesties ontvangt. Het is ook mogelijk om zelf literatuur aan te dragen.

Onderwerpen die aan bod komen
  • Voorbereiden op de begeleiding van een intervisiebijeenkomst, gebruikmakend van eerder opgedane inzichten en kennis uit literatuur.
  • Het maken van een keuze voor een intervisiemethode en analyseren welke vaardigheden deze methode vraagt van de deelnemers aan de intervisie.
  • Uitleg geven over de methode en de deelnemers tijdens en na afloop van het intervisiegesprek feedback en feedforward geven.
  • Eigen ontwikkeling in de rol van intervisiebegeleider.

Doelgroep

Je bent een werkplekbegeleider met interesse in het begeleiden van intervisiegroepen. Ook schoolopleiders zijn welkom.

Cursusdagen

De cursusdata worden in overleg bepaald.

Kosten

De cursus is incompany. De kosten bedragen € 3.494,-.

Toelating

Je hebt de basis- en verdiepingscursus Begeleidingsvaardigheden gevolgd.

Tijdsinvestering

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van elk 3,5 uur. Aanwezigheid bij alle bijeenkomsten is een vereiste. Na afloop ontvang je een certificaat.

Groepsgrootte

De groep bestaat uit minimaal 4 en maximaal 8 deelnemers.

Heb je een vraag?

Neem contact met ons op

Neem voor inhoudelijke vragen contact op met de trainer Klaas van der Laan
n.j.van.der.laan@hva.nl(opent in nieuw venster)
Neem voor praktische vragen contact op met cursuscoördinator Johan Stip
j.stip@hva.nl(opent in nieuw venster)
06 2115 7292(opent in nieuw venster)