Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Als bedrijfskundige beoordeel je bedrijfsfuncties en doe je verbetervoorstellen. Tijdens deze cursus krijg je inzicht in de financiële huishouding van een organisatie op een niveau waarmee je een volwaardig gesprekspartner bent voor de beslissers. Je ontwikkelt dit inzicht door het bepalen van de financiële positie (gezondheid) van een organisatie en door het uitwerken van de financiële onderbouwing van een voorgenomen verbetering.

Schrijf je in
(opent in nieuw venster)

Programma

Tijdens de cursus Financieel Management ontwikkel je inzicht in de financiële huishouding van een organisatie. Je bepaalt de financiële positie (gezondheid) van een organisatie en werkt de financiële onderbouwing uit van een voorgenomen verbetering. Je voert 2 opdrachten uit waarin je een analyse maakt aan de hand van relevante kerngetallen. Op basis van jouw analyse breng je een advies uit. Je analyseert en beoordeelt de financiële positie aan de hand van relevante kerngetallen, toegepast op de jaarcijfers van de organisatie. Je werkt de voorgenomen verbetering uit in een business case in Excel en analyseert in hoeverre deze verbetering haalbaar en betaalbaar is, rekening houdend met de risico’s en ethische aspecten.

Wat leer je tijdens de cursus?

In deze cursus staan 2 leeruitkomsten centraal:

  • Je laat zien hoe je als bedrijfskundige de financiële positie van een organisatie analyseert en beoordeelt in de context van de organisatie (de ‘why’ van een organisatie). Dit doe je onder andere aan de hand van kengetallen en verbetervoorstellen.
  • Je toont aan hoe je een onderbouwde keuze maakt op basis van verbetervoorstellen en hoe je deze uitwerkt tot een business case. Hierin beargumenteer je om de voorgenomen verbetermaatregel wel of niet te implementeren. Jouw business case bevat zowel risicoanalyses als doorgerekende alternatieve scenario’s in Excel.

 

Doelgroep

Deze cursus is voor de professional in een bedrijfskundige of management loopbaan die zich wil ontwikkelen op het gebied van financieel management.

Cursusdagen

De cursus start op zaterdag 20 april 2024. De colleges zijn op zaterdag van 10:00 - 16.40

Kosten

Het college- en examengeld is € 1.400. Daarnaast betaal je ongeveer € 100,- voor studieboeken.

Toelating

Deze cursus is op hbo-niveau. Daarom heb je minimaal een mbo 4-, havo- of vwo-diploma en enige jaren werkervaring nodig. Basiskennis van economie is een vereiste.

Tijdsinvestering

De opleiding duurt 10 weken en bestaat uit één blok van tien weken. De studiebelasting is gemiddeld 15-20 uur per week inclusief college-uren.

Groepsgrootte

Je volgt de cursus samen met circa 25 - 30 studenten van de deeltijdopleidingen HRM, Bedrijfskunde, Commerciële Economie of Finance & Control. Deeltijdstudenten zijn professionals met een baan in het vakgebied.

Wat levert deze cursus jou op?

  • HvA-certificaat hbo-niveau.
  • Eersteklas vakkennis, direct toepasbaar in de praktijk.
  • Zichtbaar impact in je huidige werk.
  • Sterke professionele competenties.
  • Sterk community netwerk.

Wil je nog verder studeren?

cursisten tijdens les in klaslokaal

Ga dan voor een waardevol hbo-diploma en bekijk onze deeltijd bacheloropleiding Bedrijfskunde. De cursus is een onderdeel van deze bacheloropleiding. Heb je de HvA-cursus Bedrijfskundig Financieel Management succesvol afgerond? Dan krijg je hier een vrijstelling voor.

Ga naar deeltijd Bedrijfskunde

Ben je een HvA-student?

cursisten lopen trap op

Ben je al HvA student? Je schrijft je niet in via deze cursuspagina maar vindt de informatie op de pagina over het minoraanbod.

Alle minoren van de HvA
(opent in nieuw venster)