Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Werk je bij een archiefdienst, regionaal historisch centrum of een erfgoedinstelling? Wil je meer leren over de documenten die je dagelijks in handen hebt? Of over de klanten die naar jouw (digitale) studiezaal komen met vragen? Dan is de cursus Archiefassistent echt iets voor jou. De cursus Archiefassistent werd voorheen aangeboden als opleiding Archiefassistent.

Schrijf je in

Programma

Archieven worden bewaard om ze te gebruiken. Gebruikers weten vaak niet precies hoe ze dat moeten doen. Als archiefassistent help je onderzoekers en archiefgebruikers zo goed mogelijk bij het vinden van hun weg in het archief. Je beantwoordt hun praktische en inhoudelijke vragen.

Kies uit 6 modulen

De cursus Archiefassistent (mbo+-niveau) bestaat uit zes modulen. Je kunt kiezen voor de module die bij je past. Je kunt een losse module volgen of meerdere modulen. Je kunt kiezen uit:

Diploma

Heb je minimaal vijf modulen succesvol afgerond? Dan ontvang je het diploma Archiefassistent.

Doelgroep

Je werkt bij een instelling die archieven beheerd, zoals een archiefdienst (gemeentearchief, stadsarchief of regionaal historisch centrum) of een erfgoedinstelling

Cursusdagen

De cursusdagen verschillen per module. Kijk bij de module van je keuze voor meer informatie.

Kosten

De kosten verschillen per module.

Toelating

Archiefassistent is een praktijkgerichte cursus. De cursisten werken minimaal 16 uur per week bij een archiefdienst. Dat kan als werknemer, als vrijwilliger of als stagiaire. De cursus is gericht op mbo denk- en werkniveau.

Tijdsinvestering

De tijdsinvestering bedraagt per module 60 uur per module. Elke module is opgebouwd uit contacturen: 8 lessen van 3 uur elk. Daarnaast bereid je de lessen voor met huiswerk en opdrachten. De module Toegankelijk maken die vraagt 100 uur in totaal. Tijdens de module inventariseer je een archief, dat vraagt extra tijd en voorbereiding.

Groepsgrootte

Maximaal 14 cursisten per module, bij de module Thuis in het archief maximaal 20 cursisten

Waarom deze cursus?

  • je werkt aan je archivistische basiskennis en vaardigheden
  • je leert om jouw werkzaamheden in de dienstverlening, studiezaal of het archiefbeheer in een breder kader te plaatsen
  • je leert je werk zelfstandig uit te voeren, servicegericht op de gebruiker en met respect voor het archiefmateriaal dat je beheert.

Heb je een vraag?

Neem contact op met team Archivistiek

Contactpersoon
Archiefschool
Onderwijsbureau HBO-ICT
Telefoon
020-5951610(opent in nieuw venster)
(werkdagen 09:30 - 13:30)