Hogeschool van Amsterdam

Voor wie?

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Om te kunnen starten met een zij-instroomtraject dient u te voldoen aan de volgende criteria:

  • U voldoet aan de wettelijke eisen.
  • U heeft een geschiktheidsonderzoek afgelegd, positief afgerond en bent in het bezit van een geldige geschiktheidsverklaring.
  • U bent als onbevoegd docent in dienst bij een schoolbestuur en dus als zij-instromer werkzaam op een basisschool.

Wettelijke eisen

De eisen die worden gesteld aan (kandidaat) zij-instromers zijn wettelijk bepaald en worden beschreven op de website van de Rijksoverheid . Om zij-instromer te worden in het (speciaal) basisonderwijs (primair onderwijs) moet u beschikken over:

  • Een afgeronde hbo-bacheloropleiding of wo-opleiding.
  • Voor het onderwijs voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring.
  • Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Geschiktheidsonderzoek

Met een, wettelijk verplicht, geschiktheidsonderzoek (assessment) stellen we vast of u in aanmerking komt voor deelname aan een zij-instroomtraject. Na afloop van het geschiktheidsonderzoek ontvangt u een schriftelijke rapportage met een beschrijving van uw ontwikkelingsniveau en ontwikkelpunten voor elk van de beroepscompetenties. Bij een positieve beoordeling ontvangt u een geschiktheidsverklaring. Daarna kunt u zich als zij-instromer aanmelden voor het opleidingstraject. Meer informatie over het geschiktheidsonderzoek voor Zij-instroom in Beroep dat door de HvA wordt aangeboden vindt u hier.

Werkplek

Tijdens het zij-instroomtraject bent u als onbevoegd leraar basisonderwijs in dienst bij een schoolbestuur en dus als zij-instromer werkzaam op een basisschool. U staat tenminste één dag per week als leraar voor de klas. De opleiding adviseert maximaal twee dagen per week als leraar te werken zodat u daarnaast voldoende tijd heeft voor de studie.

Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 25 mei 2020