Geschiktheidsonderzoek Zij-instroom in Beroep (ZiB) traject basisonderwijs

Je wordt steeds enthousiaster over het idee: voor de klas staan. Je eigen klas. Misschien is dit wel het moment om het gewoon te gaan doen. Want nu kan het op jouw manier en met hele gunstige voorwaarden.

Het is een hele mond vol: Zij-instroom in Beroep-traject (ZiB). Kortweg komt het erop neer dat je vanaf dag één aan het werk gaat in het basisonderwijs. Je loopt dus geen stage, maar bent echt in dienst, met salaris. Ondertussen haal je je bevoegdheid, binnen maximaal twee jaar. Daarvoor ga je een dag per week zelf naar school.

Deze opleiding is bedoeld voor -de naam zegt het al- Zij-instromers. Mensen die al een hbo- of universitaire studie hebben afgerond en nu de switch willen maken. Om te kijken of deze opleiding bij je past moet je een geschiktheidsonderzoek doen.

Zo’n geschiktheidsonderzoek sluit je af met een assessment. Dat duurt één dag. En het vindt op de school waar je dan werkt. Na een positieve beoordeling ontvang je een geschiktheidsverklaring. Met dit certificaat kun je terecht op alle hogescholen waar een ZiB-traject wordt aangeboden.

Met het geschiktheidsonderzoek wordt bekeken of je geschikt bent om als zij-instromer (verder) te worden opgeleid. Dat betekent dat je in staat bent:

  • om direct als leraar basisonderwijs voor de klas te staan (uiteraard onder begeleiding);
  • om binnen twee jaar het zij-instroomtraject aan de lerarenopleiding af te ronden.
Accepteer de marketingcookies om deze video te zien
Gepubliceerd door  Faculteit Onderwijs en Opvoeding 24 december 2021