Hogeschool van Amsterdam

Meer informatie en maatregelen rondom Corona

Heb je nog vragen? Kijk eerst bij de veelgestelde vragen hieronder. Mocht je het antwoord niet vinden, neem dan gerust contact op.

Je kan alleen deelnemen aan de leergang als je een hbo- en/ of wo-diploma hebt op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. De opleidingen die hieraan voldoen vind je op de website van de landelijke vereniging POH-GGZ. Mocht je hierover twijfelen, dan kan je altijd jouw diploma aan ons voorleggen.

De HvA volgt de (landelijke) richtlijn van (minimaal) twee jaar werkervaring. Deze ervaring is belangrijk omdat je als POH-GGZ mensen met verschillende psychische en psychosomatische klachten zelfstandig gaat behandelen en/ of begeleiden. Ruime ervaring betekent dat je actuele kennis moet hebben van psychopathologie, ervaring hebt in het opbouwen van een relatie met mensen met psychische en psychosomatische klachten, en (verschillende) begeleidings- en/ of behandelinterventies kan inzetten.

Ja, voor de start van de opleiding moet je een werkervaringsplek hebben in een huisartsenpraktijk waar je kan oefenen met de werkzaamheden van een POH-GGZ.

Een stage is (vaak) onbetaald. Een werkervaringsplek hoeft dat niet te zijn. Het leeraspect op de werkervaringsplek staat centraal. Aan het einde van de leergang zul je zelfstandig de werkzaamheden van een POH-GGZ moeten kunnen uitvoeren.

Het is niet makkelijk om een werkervaringsplek bij een huisartsenpraktijk te vinden. Vaak heeft dit te maken met een gebrek aan (extra) fysieke ruimte. We adviseren vroegtijdig te starten met het zoeken. Zodra je bent toegelaten aan de opleiding, en dus aan de voorwaarden hebt voldaan, kan SUPPOHRT je ondersteunen bij het vinden van een werkervaringsplek. Let wel, dit is geen garantie. Er zijn beperkte plekken beschikbaar. Je blijft zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte plek.

Gedurende de leergang zijn er een aantal verplichte voorbereidings- en praktijkopdrachten. Op alle cursusdagen wordt een actieve participatie verwacht. De leergang sluit je af met:

  • een schriftelijke opdracht in de vorm van een case-studie;
  • je portfolio met bewijsstukken van iedere competentie;
  • praktijkbeoordeling: een verklaring van de huisarts van voldoende functioneren in de praktijk;
  • aantonen van de 360 uur werkervaring als POH-GGZ.

De leergang kent 21 lesdagen die verspreid worden ingepland over maximaal 30 weken (dit in verband met vakantieweken en herstelweken. In totaal dien je 360 stageuren lopen en je kan het op de volgende manieren indelen:

  • Optie 1: alle 360 uur realiseer je gedurende de opleiding (12 tot 16 uur per week, verspreid over de duur van de leergang)
  • Optie 2: alle 360 uur realiseer je voor en tijdens de leergang (8 uur per week, gedurende 45 weken)

Duo biedt helaas niet de mogelijkheid om een verlengde studiebeurs of lening aan te vragen. Zij adviseerden om advies in te winnen bij een bank voor het afsluiten van een lening, zeker gezien de lage rente. Er is wel een kleine stagevergoeding mogelijk in overleg met de huisartsenpraktijk. Meer informatie hierover vind je op de volgende website: https://www.ssfh.nl/vergoedingen/vergoedingen-stagiair-en-praktijkbegeleider/

Helaas is het op dit moment niet mogelijk om met een niet-relevante vooropleiding toegelaten te worden, tenzij je werkzaam bent als POH-GGZ ’er. Bekijk de voorwaarden voor deelname.

Locatie

In verband met de maatregelen rondom corona kunnen er mogelijk wijzigingen plaatsvinden in locatie, tijdstip van de lessen en in het contactonderwijs. Fysieke lessen van de leergang die op 1 november start, zullen plaats vinden op een HvA locatie in Hilversum. De lessen worden deels in Hilversum en deels online gegeven. We informeren zoveel mogelijk via de site. Neem bij vragen gerust contact met ons op.

Regeling Bescherming Persoonsgegevens

Leven Lang Ontwikkelen FMR werkt volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dit houdt in dat persoonlijke gegevens van cursisten niet zonder toestemming aan derden worden verstrekt. Voor meer informatie over persoonsgegevens en privacybeleid, zie College Bescherming Persoonsgegevens .

De site wordt continu bijgewerkt met meest recente informatie. Aan de informatie op de site kunnen geen rechten worden ontleend.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht 20 september 2021