Hogeschool van Amsterdam

De kunst en belang van tijdverspillen

de loopbaancoach

Deze podcast is opgenomen voor het Corona-virus, maar het onderwerp is wellicht voor sommigen nog wel urgenter geworden nu werk en prive nog meer in elkaar overlopen en we massaal online ons leven laten doorgaan terwijl de rest stilstaat.

Accepteer de marketingcookies om deze podcast te beluisteren.

In deze aflevering van de Loopbaancoach neemt Psychoog Michiel Oudega ons mee in de voor- en nadelen van onze permanente connectiviteit op het world wide web.

“De technologie is fantastisch, maar het is ons ook een beetje overkomen” stelt Oudega. “Daardoor weten we nog niet zo goed hoe er mee om te gaan”. Maatschappelijk is er een gevecht om de aandacht gaande en wij mensen kunnen niet zo goed multitasken, dus soms heb je rust momenten nodig. Rust momenten om je brein onbewust te laten gaan zodat je brein kan ordenen, overbodige rommel kan opruimen en tot creativiteit en nieuwe inzichten kan komen. Dit gedeelte van het brein wordt ook wel het archiverende brein genoemd.

Wat hebben loopbaanbegeleiders aan deze kennis?

Stappen zetten in je eigen loopbaanontwikkeling is een complexe verwerking van veel informatie. Dit kan voor sommigen bijzonder stressvol zijn; ik moet de goede keuze maken…. Oudega roept loopbaanbegeleiders op dat onbewuste wat meer z’n werk te laten doen… door meer ruimte voor mijmeren en lummelen te maken (en die ruimte niet opvullen met netflixen of instagram). Zodat de brein kan ontspannen en er ruimte ontstaat voor creativiteit en ordening van waaruit de antwoorden vaak vanzelf komen.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht https://soundcloud.com/deloopbaancoach/podcast-de-kunst-en-belangen-van-tijdverspillen 26 mei 2020