Hogeschool van Amsterdam

9 metaforen van Inkson - Matching

de loopbaancoach

Loopbanen zijn complexe en veelzijdige fenomenen. Een loopbaan omvat veel en uiteenlopende aspecten, waaronder psychologische, sociologische en economische. Om een helder en breder perspectief te ontwikkelen over het kijken naar loopbanen schreef hoogleraar Managementstudies Kerr Inkson het boek Understanding Careers, the metaphor of working lives (2006). In dit boek roept hij negen metaforen in het leven waarmee hij ons uitnodigt de wereld van de loopbaan door verschillende brillen te bekijken.

Accepteer de marketingcookies om deze podcast te beluisteren.

In deze aflevering van de Loopbaancoach neemt loopbaanonderzoeker Jouke Post ons mee in de metafoor van Matching. Matching. Wat is het? En hoe kunnen we dit perspectief gebruiken in loopbaanbegeleiding? Matching is het verbinden van menskenmerken, met kenmerken van het beroep. Bij voorkeur past het als een goede liefdespartner. Post geeft een rijke bespiegeling op de ontwikkeling van de matchingstheorie. Vanaf de grondlegger Holland, met het beroemde en veel gebruikte Holland Zelf Onderzoek (HZO), tot hoe het beroep van de toekomst steeds diffuser wordt en deze meer een weergave van taken en skills omvat.

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht https://soundcloud.com/deloopbaancoach/act-in-loopbaancoaching 8 april 2020