Hogeschool van Amsterdam

9 metaforen van Inkson - de Actie

de loopbaancoach

Loopbanen zijn complexe en veelzijdige fenomenen. Een loopbaan omvat veel en uiteenlopende aspecten, waaronder psychologische, sociologische en economische. Om een helder en breder perspectief te ontwikkelen over het kijken naar loopbanen schreef hoogleraar Managementstudies Kerr Inkson het boek Understanding Careers, the metaphor of working lives (2006). In dit boek roept hij negen metaforen in het leven waarmee hij ons uitnodigt de wereld van de loopbaan door verschillende brillen te bekijken.

Accepteer de marketingcookies om deze podcast te beluisteren.

In deze aflevering van de Loopbaancoach neemt loopbaanonderzoeker Jouke Post ons mee in de metafoor van De Actie. Wat is zegt deze metafoor? En hoe kan je dit perspectief gebruiken als loopbaanbegeleider?

De metafoor van de Actie gaat over het bevorderen van eigenaarschap en het stimuleren van de zelfregie. Neem het initiatief van je loopbaan in eigen handen is de uitnodiging. Hoe zet je dat eigenaarschap aan?
“Als je mensen in contact brengt met contexten dan begint het loopbaanleren vanzelf…Je kan heel veel nadenken, maar het doen brengt de leerervaring”, vertelt Post.

Is zelfregie pakken voor iedereen weggelegd?

“everybody needs to balance tussen safety and adventures….” In je eigen passende mate zegt Post. “Durf te vertragen als loopbaancoach, dat kan betekenen dat een coachee een tijd even niet zo veel doet. Durf de ruimte te geven en te nemen zodat er daarna weer een nieuwe weg kan ontstaan.”

Gepubliceerd door  Faculteit Maatschappij en Recht https://soundcloud.com/deloopbaancoach/9-metaforen-van-inkson-de-actie 26 mei 2020