Hogeschool van Amsterdam
 

Cognitieve Gedragstherapeutische Technieken (op aanvraag)

Ben jij een hbo-verpleegkundige en werk je in de ggz? Dan kan het soms best lastig zijn om patiënten te benaderen. In de driedaagse cursus Cognitieve Gedragstherapeutische Technieken (CGT) leer je een aantal technieken waardoor je makkelijker met bepaalde typische symptomen om kunt gaan.

Over

Cognitieve gedragstherapie is een bewezen werkzame behandelmethode voor verschillende psychiatrische aandoeningen. CGT is niet alleen effectief bij de behandeling van stoornissen, ook op het niveau van symptomen helpt CGT.

Voor wie

Deze cursus richt zich op hbo-verpleegkundigen die in hun werkzaamheden te maken hebben met problematiek op het gebied van de ggz. 

Wat leer je

Tijdens de cursus leer je over de op CGT gebaseerde verpleegkundige interventies die in de multidisciplinaire richtlijnen voor verschillende psychiatrische aandoeningen worden geadviseerd.

  • De cliënt ondersteunen bij het herkennen en veranderen van denkpatronen.
  • Een activiteitenrapport opstellen en een activiteitenplan maken.
  • Een bekrachtigingschema opstellen.
  • De cliënt registratie-opdrachten geven m.b.t. pijn, stemming, angst, vermijding.
  • Gedragsexperimenten opstellen, begeleiden en evalueren.

Programma

De cursus Cognitieve Gedragstherapeutische Technieken bestaat uit drie dagen. Na een korte introductie door de docent oefen je met de CGT interventies. Dag 1 staat in het teken van de toepassing van CGT en leertheorie. Op dag 2 bespreek en oefen je de cognitieve theorie. Op de laatste dag staat het opstellen van doelen centraal. In het middaggedeelte komt de eindopdracht aan bod.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de cursus volg je de e-learning CGT (e-Cademy GGZ). Reken per cursusdag op vier uur voorbereiding/ zelfstudie. De cursus bestaat vooral uit oefenen en is daarom zowel geschikt voor mensen die hun vaardigheden willen opfrissen als voor mensen voor wie deze stof nieuw is.

Afsluitende opdracht

Je sluit de cursus af met een opdracht die je in de laatste week uitvoert en toelicht op de derde cursusdag. Bij deelname aan alle drie de dagen en ingeleverde opdracht ontvang je een certificaat.

Docent

Drs. Inke Schaap is gedragswetenschapper en verpleegkundige. Ze is docent/ onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam, faculteit Gezondheid, afdeling Verpleegkunde. Afhankelijk van het aantal deelnemers (max 25) wordt een tweede trainer toegevoegd.

Cursusdata

Op aanvraag

Kosten

De cursus kost € 385,00, inclusief koffie, thee en lunch. 

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd voor 16,5 punten bij het kwaliteitsregister V&VN.

Contact

Heb je vragen over de cursus Cognitieve Gedragstherapeutische Technieken, neem dan contact met ons op via posthbo-verpleegkunde@hva.nl.

Gepubliceerd door  Urban Vitality 7 november 2019

‘Als ik buiten ga hardlopen krijg ik misschien een hartaanval en dan is er niemand in de buurt die me kan helpen.’

Mensen met een ernstig psychiatrische aandoening (EPA) kunnen veel last hebben van dergelijke gedachten. - Vaak zijn deze gedachten hardnekkig en leiden tot vermijdingsgedrag. -