Hogeschool van Amsterdam
 

Cursus Voeding en Diabetes

Meer weten over de nieuwste inzichten rondom diabetes en de daarbij behorende behandeling? Tijdens de HvA-cursus Voeding en Diabetes verdiep je je in de fysiologische aspecten, de dieetrichtlijnen, de interactie tussen medicatie, beweging en voeding en zelfmanagement bij diabetes.

Voor wie

Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Voeding en Diëtetiek en bent bij voorkeur werkzaam als diëtist in de paramedische zorg.

Wat leer je

Na de cursus Voeding en Diabetes heb je kennis over:

  • de dieetrichtlijnen NDF 2015 en toepassingsmogelijkheden van het laagkoolhydraatdieet
  • de werking van verschillende soorten medicatie, voeding en beweging in relatie tot diabetes
  • het voorkomen en behandelen van hypoglycaemie en hyperglycaemie
  • dieetadviezen bij reuma, eetstoornissen en complicaties zoals gastroparese en nefropathie
  • de praktijksituatie van de POH en hoe je als diëtist voor een optimale samenwerking zorgt

Programma

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Fysiologie bij verschillende vormen van diabetes en complicaties
  • Multidisciplinaire behandeling van diabetes
  • Medicatie bij diabetes en de relatie met voeding
  • Dieetrichtlijnen NDF 2015 en dieetbehandeling bij diabetes type 2
  • Dieetadviezen bij hypoglycaemie, hyperglycaemie, bij co-morbiditeit en complicaties
  • Berekening koolhydraten en koolhydraatratio

Daarnaast gaan we aan de slag met gesprekstechnieken zoals motivational interviewing. Je leert ook over de rol van voeding in bijzondere of lastige situaties en in verschillende culturen. Daarnaast krijg je een praktijkopdracht die je uitvoert bij een praktijkondersteuner van de huisarts.

Praktijkopdracht POH

Naast de twee cursusdagen breng je zelfstandig een praktijkbezoek aan een POH in jouw regio. Je neemt hier zelf contact mee op. Je onderzoekt wanneer en hoe de POH de cliënt doorverwijst en welke ervaringen de POH daarmee heeft.

Daarnaast bespreek je de ideale vorm van samenwerken en hoe de diëtist deze samenwerking kan verbeteren.

Ook kijk je naar de voedingsadviezen die de POH aan de cliënt geeft. Wat is de visie van de diëtist en wat doet de praktijk op het gebied van preventie en leefstijlinterventies? Van deze praktijkstage lever je een verslag in. 

Toetsing en certificaat

Aan het einde van de tweede cursusdag maak je een schriftelijke eindtoets met multiple-choicevragen. Je ontvangt een certificaat en de bijbehorende accreditatiepunten als je:

  • beide cursusdagen volledig aanwezig bent en actief deelneemt
  • de POH-opdracht voldoende uitwerkt
  • een voldoende haalt voor de schriftelijke eindtoets

Als je niet aan alle bovenstaande eisen hebt voldaan, ontvang je een bewijs van deelname.

Aantal deelnemers

Minimaal 12, maximaal 20

Cursusdata

Vrijdag 8 november en donderdag 21 november 2019 van 8:30 - 17:30 uur

Kosten

€ 450 inclusief studiemateriaal, certificaat en lunch.

Belastingvoordeel studiekosten

Volg je een studie buiten de standaardstudieperiode? Dan mag je maximaal € 15.000 aftrekken. Volg je een studie in de standaardstudieperiode? Dan geldt geen maximum. Bezoek de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Algemene cursusvoorwaarden

Je hebt 14 dagen bedenktijd vanaf de datum dat je je hebt aangemeld voor een cursus of workshop. Bekijk alle cursusvoorwaarden.

Docenten

Accreditatie

De cursus is geaccrediteerd voor 34,5 punt.

Contact

Heb je nog vragen of wil je de cursus Voeding en Diabetes liever incompany volgen? Neem dan contact op met Suzanne van der Plas. E-mail: s.e.van.der.plas@hva.nl of telefoonnummer 06-211 58 154.

Gepubliceerd door  Food Network 12 september 2019