Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

De cursus in het kort

Meer weten over de nieuwste inzichten rondom diabetes en de bijbehorende behandeling? Tijdens de cursus Voeding en Diabetes type 2 verdiep je je in de fysiologische aspecten, zelfmanagement, dieetrichtlijnen, interactie tussen medicatie, beweging en voeding bij diabetes.

Schrijf je in
(opent in nieuw venster)

Programma

Tijdens de cursus ga je aan de slag met gesprekstechnieken zoals motivational interviewing. Je leert over de rol van voeding in bijzondere of lastige situaties en in verschillende culturen. Daarnaast maak je een praktijkopdracht.

Onderwerpen
  • Fysiologie bij verschillende vormen van diabetes en complicaties
  • Werking van verschillende soorten medicatie, voeding en beweging in relatie tot diabetes
  • Medicatie bij diabetes en de relatie met voeding
  • Dieetrichtlijnen NDF 2020 en dieetbehandeling bij diabetes type 2
  • Dieetadviezen bij hypoglycaemie, hyperglycaemie, co-morbiditeit en complicaties
  • Dieetadviezen bij reuma, eetstoornissen en complicaties zoals gastroparese en nefropathie
Lees meer over het programma

Doelgroep

Je werkt bij voorkeur als diëtist in de eerstelijns paramedische zorg.

Cursusdagen

Voeding en Diabetes vindt plaats tijdens 3 cursusdagen van 9.00 – 16.00 uur. Data: woensdag 15 mei, vrijdag 24 mei en vrijdag 31 mei 2024.

Kosten

€ 745 inclusief studiemateriaal, certificaat en lunch. NVD-leden ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Toelating

Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Voeding en Diëtetiek en werkt bij voorkeur als diëtist in de eerstelijns paramedische zorg.

Tijdsinvestering

De cursus bestaat uit 3 lesdagen. Na de derde cursusdag maak je thuis een online toets. Daarnaast schrijf je een verslag van een praktijkbezoek aan een POH. Bij een succesvolle afronding ontvang je 36 accreditatiepunten.

Groepsgrootte

De groep bestaat uit minimaal 12 en maximaal 20 deelnemers.

Wat levert de cursus je op

  • Je hebt kennis over de dieetrichtlijnen NDF 2020 en toepassingsmogelijkheden van het laagkoolhydraatdieet
  • Je begrijpt hoe verschillende soorten medicatie, voeding en beweging werken in relatie tot diabetes
  • Je weet hoe je hypoglycaemie en hyperglycaemie voorkomt en behandelt
  • Je kunt dieetadviezen geven bij complicaties zoals gastroparese en nefropathie
  • Je leert hoe je als diëtist voor een optimale samenwerking zorgt met de POH.

Jouw docenten

  • Anita Tump

    Diëtist

    Anita Tump is eerstelijnsdiëtist op meerdere locaties. Ze werkt samen met andere disciplines waaronder huisartsen, POH'ers en diabetesverpleegkundigen. Ze begeleidt cliënten met diabetes type 1 en 2 en geeft voedings- en dieetleer aan leerling verpleegkundigen. Anita schreef een eigen low carb boek en een maagvriendelijk kookboek.

    Docent Anita Tump Voeding en Diabetes 2 HvA
  • Janet Murris

    Diëtist en gesprekstrainer

    Janet is diëtist en een ervaren gesprekstrainer. Ze begeleidt cliënten met diabetes type 1 en 2 bij onder andere het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Daarnaast werkt al 10 jaar als trainer voor het NCOI en Pro-Education.

  • Diana Rietdijk

    Huisarts en kaderhuisarts Diabetes

    Diana Rietdijk is huisarts in Breukelen en kaderhuisarts diabetes bij de zorggroepen - KetenzorgNU (Noord-West Utrecht) en ROHA (Amsterdam). Ze geeft trainingen namens de Diabetes Huisartsen Advies Groep (DiHAG), een expertgroep van en voor huisartsen. In 2014 voltooide ze de Kaderopleiding Diabetes voor huisartsen aan het UMCU in Utrecht. Diana maakte deel uit van de werkgroep Persoonsgerichte Diabeteszorg van de Nederlandse Diabetes Federatie.

Heb je een vraag?

Neem contact op met Suzanne van der Plas (cursuscoördinator)

Telefoon
06 211 58 154(opent in nieuw venster)
(op werkdagen van 09:00 - 17:30)