Hogeschool van Amsterdam
 

Cursus Etiketteren van Voedings- en Gezondheidsclaims

De relatie tussen voeding en gezondheid houdt consumenten steeds meer bezig. Daarmee groeit ook de interesse voor informatie op voedseletiketten. Hierop vindt de consument meer over ingrediënten en het gezondheidseffect hiervan. Deze informatie noemen we voedingsclaims en gezondheidsclaims.

De correctheid, volledigheid en eerlijkheid van de voedings- en gezondheidsclaims zijn vastgelegd in strenge wet- en regelgeving. Tijdens deze cursus maak je kennis met alle basiseisen aan de hand van twee verordeningen: EU1924/2006 en EU432/2012.

Voor wie

Je werkt in de voedingsindustrie. Om te groeien in je vak wil je graag meer weten over het opstellen, ontwikkelen en controleren van verpakkingen en etiketten. De cursus is vooral geschikt voor (beginnende) medewerkers die een rol willen spelen bij productontwikkeling. Heb je daarbij te maken met het opstellen, ontwikkelen en controleren van verpakkingen en etiketten? Dan is deze cursus een waardevolle aanvulling op je kennis.

Deze cursus sluit goed aan bij:

Wat leer je

Na de cursus Etiketteren van Voedings- en Gezondheidsclaims kun je:

  • de meest recente versie van de Europese wetgeving in verschillende talen raadplegen
  • uitleggen hoe de wetgeving rondom voedings- en gezondheidsclaims is opgebouwd
  • uitleggen wat het verschil is tussen een voedingsclaim en een gezondheidsclaim
  • de basis van de wetgeving toepassen in de praktijk en voedings- en gezondheidsclaims op correcte wijze etiketteren
  • controleren óf en onder welke voorwaarden een voedings- of gezondheidsclaim is toegestaan

Programma

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: 

  • De verordeningen EU1924/2006 en EU432/2012
  • Opbouw van deze wetgeving
  • Wegwijs worden binnen de wetgeving
  • Handige tools waarmee je de wetgeving toepast

Aantal deelnemers

Minimaal 12, maximaal 20

Studiebelasting

De cursus bestaat uit een avond van drie uur waarbij verschillende werkvormen worden gebruikt. 

Cursusdatum

Maandag 9 maart 2019 van 18:00-21:00 uur.

Kosten

€ 295 inclusief studiemateriaal en certificaat.

Belastingvoordeel studiekosten

Volg je een studie buiten de standaardstudieperiode? Dan mag je maximaal € 15.000 aftrekken. Volg je een studie in de standaardstudieperiode? Dan geldt geen maximum. Bezoek de website van de Belastingdienst voor meer informatie.

Algemene cursusvoorwaarden

Je hebt 14 dagen bedenktijd vanaf de datum dat je je hebt aangemeld voor een cursus of workshop. Bekijk alle cursusvoorwaarden.

Docent

De docent van de cursus is Marleen Keus en eventueel een gastspreker. Marleen is gespecialiseerd in het etiketteren van voedingsmiddelen en geeft nu les in levensmiddelenwetgeving, voedings- en gezondheidsclaims en additieven bij de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de HvA.

Contact

Heb je nog vragen of wil je de cursus Etiketteren van Voedings- en Gezondheidsclaims liever incompany volgen? Neem dan contact op met Suzanne van der Plas. E-mail: s.e.van.der.plas@hva.nl of telefoonnummer 06-211 58 154.

Gepubliceerd door  Food Network 20 september 2019