Waardevolle Arbeidsrelaties

Bij de arbeidsrelatie tussen een organisatie en een medewerker is er sprake van een uitruil van verrichte inspanningen en een beloning. De cursus Waardevolle Arbeidsrelaties gaat over hoe organisaties én medewerkers komen tot een passende uitruil en wat de belangrijkste factoren zijn die hierop invloed hebben.

In deze cursus wordt relevante theorie hierover behandeld. Daarnaast is er aandacht voor het in kaart brengen van hoe de eigen organisatie een bijdrage levert aan gemotiveerde medewerkers. Ook vergroot je je onderzoeks- en gespreksvaardigheden, en verbind je alle nieuw opgedane inzichten aan je eigen professionaliteit.

Helaas is deze cursus momenteel vol. Wel beginnen met de cursus Waardevolle Arbeidsrelaties? Het volgende startmoment is in februari 2023.

Concreet levert deze cursus jou op:

 • Inzicht in de psychologische arbeidsrelatie
 • Inzicht in de economische arbeidsrelatie
 • Inzicht in de juridische arbeidsrelatie
 • De vaardigheid om in kaart te brengen hoe het er met de arbeidsrelaties in je eigen organisatie voor staat.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vormgeven van de arbeidsrelatie op het vlak van compensation en benefits (functiehuizen, arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden), de psychologische arbeidsrelatie (motivatie, het psychologisch contract, waardering, betrokkenheid) of het beheer van arbeidsrelaties (cao’s, flexibiliteit en individuele overeenkomsten).

VOOR WIE?

Deze cursus is voor iedereen die meer wil weten over hoe je als organisatie waardevolle arbeidsrelaties kan vormgeven. Cursisten vergroten hun kennis en staan stil bij hoe ze deze kennis kunnen verbinden aan hun eigen waarden, hun eigen positie en de impact van henzelf als professional en de uitdagingen op het gebied van arbeidsrelaties van een organisatie.

Inhoud cursus Waardevolle Arbeidsrelaties

Tijdens de cursus voer je een gedegen vergelijkend diagnostisch onderzoek uit (voor je eigen organisatie) op het vlak van waardevolle arbeidsrelaties en leer je hoe je invulling geeft aan waardevolle arbeidsrelaties. Je doet hierbij kennis op over:

 • Het speelveld van arbeidsrelaties binnen de bedrijfsvoering van een organisatie
 • De psychologische aspecten van de arbeidsrelatie
 • Het psychologisch contract
 • Motivatie bij medewerkers
 • De rol van leiderschap in de arbeidsrelatie
 • Het (financiële) beheer van de arbeidsrelatie
 • De juridische kanten van de arbeidsrelatie
 • Het uitvoeren van een vergelijkend diagnostisch onderzoek
 • Voeren van slechtnieuwsgesprekken
 • Kennis en inzichten over jezelf als professional

Binnen deze cursus voer je diverse opdrachten uit, waaronder het uitvoeren van een (vergelijkend) diagnostisch onderzoek naar motivatie, het uitvoeren van slechtnieuwsgesprekken en het verkennen van jouw eigen arbeidsrelatie. Dit helpt je om als professional gericht en met een gedegen basis van kennis en (zelf)inzicht een bijdrage te leveren aan waardevolle arbeidsrelaties in een organisatie.

Collegetijden, studieduur en kosten

De cursus start op 6 september 2022 op dinsdagavond. Lesdagen zijn op dinsdag- en donderdagavond van 18:40 – 22:00 uur. De cursus duurt tien weken, waarvan zeven weken college. De overige weken worden gebruikt voor toetsing, inleveren opdrachten en feedback. De studiebelasting is gemiddeld 20 uur per week inclusief college-uren. Het college- en examengeld bedraagt €1.400,-. De kosten voor studieboeken bedragen ongeveer €150.

Voor deze cursus kun je STAP-budget aanvragen.

Toelating

Dit is een cursus op hbo-niveau. Daarom heb je minimaal een mbo-4-, havo- of vwo-diploma en enige jaren werkervaring nodig. Enige ervaring in het werkveld van Human Resource Management is prettig om deze module te kunnen volgen. Een passende werkomgeving is nodig om opdrachten te kunnen uitvoeren.

Inschrijven

Schrijf je in voor de cursus Waardevolle Arbeidsrelaties via de inschrijfbutton op deze pagina. Bij het inschrijven moet je een kopie van je paspoort of id-kaart uploaden, naast een kopie van je hoogst behaalde diploma. Een kopie van je rijbewijs wordt niet geaccepteerd.

Let op! Ben je al HvA student? Je schrijft je niet in via deze cursuspagina maar vindt de informatie op de pagina over het minoraanbod. Schrijf je in via hva.nl/minoren.

Wil je nog verder studeren?

Ga dan voor een waardevol hbo-diploma! Bekijk ook eens onze deeltijd bacheloropleiding HRM. De cursus Waardevolle Arbeidsrelaties is hier onderdeel van. Als je deze cursus succesvol hebt afgerond, krijg je hier vrijstelling voor.

Gepubliceerd door  Faculteit Business en Economie 2 mei 2022