Search Engine Optimization (SEO)

Wie wil dat niet, beter online gevonden worden in de organische zoekresultaten van Google? Hoe zorg je dat klanten jou online vinden? Hoe zorg je dat je klant op het juiste moment de juiste relevante informatie heeft om hem verder te helpen in zijn zoekproces? Deze cursus Search Engine Optimization (SEO) geeft jou in 10 weken goede up-to-date kennis om dit direct in je werk toe te kunnen passen. Je leert welke stappen je moet nemen om tot een online zoekstrategie te komen. Na het volgen van deze cursus kun je direct je SEO-plan uitvoeren in je werk.

Online vindbaarheid is essentieel voor organisaties die hun klanten producten of diensten willen verkopen of informatie willen verschaffen. Tijdens zijn online zoektocht heeft de klant op cruciale oriëntatie-, evaluatie- en beslismomenten persoonlijke relevante informatie nodig die hem verder helpt om in de volgende fase van de klantreis te belanden. Organisaties die deze informatie op hun website goed hebben ingericht en dit voor de (potentiële) klant relevant hebben gemaakt, worden door Google beloond met een hoge positie in de organische zoekresultaten. Online marketeers moeten dus goed nadenken hoe de online zoekstrategie geoptimaliseerd moet worden om voldoende klanten naar de funnel te leiden, zodat conversiedoelstellingen behaald worden.

Voor wie?

De cursus SEO is bedoeld voor iedereen die wil leren hoe je de online vindbaarheid voor je bedrijf kunt verbeteren. Dit als belangrijk onderdeel van je marketingcommunicatiestrategie. Hoe kan ik de online zoekstrategie optimaliseren? Hoe kom ik aan een hoge positie in de organische zoekresultaten van Google?

Inhoud van de cursus

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • De wisselwerking tussen de 3 pilaren (techniek, content, autoriteit) van SEO
 • Het uitvoeren van een zoekwoordanalyse
 • Het opzetten van een contentstrategie
 • Het herkennen van technische SEO issues
 • Het kunnen uitvoeren van een website audit
 • Het herkennen en kunnen sturen op SEO metrics
 • Het kunnen uitvoeren van keyword mapping
 • Het kunnen uitvoeren van een linkprofiel analyse
 • Het verschil tussen On-Page, Off-Page & On-Site SEO begrijpen en kunnen toelichten
 • Het begrijpen en herkennen van het verschil tussen short tail, mid tail en long tail zoekwoorden
 • Het kunnen opstellen en presenteren van een SEO plan, onderbouwd met data
 • De positie van SEO binnen de (online) marketingmix

Binnen deze cursus voer je individuele opdrachten uit. Er wordt een actieve bijdrage verwacht: je voert voor de eigen organisatie of voor een externe opdrachtgever een complete SEO-analyse uit met een implementatievoorstel.

Docenten

Je krijgt college van ervaren SEO-specialist Rick Post en HvA-docent Bart de Haan.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Bart de Haan; b.g.de.haan@hva.nl; 06 24431800 .

Collegetijden, studieduur en kosten

Je volgt colleges vanaf dinsdag 6 september 2022 op dinsdag- en donderdagavond (18.40 - 22.00 uur) of zaterdag 10 september (10:00-16:40). De cursus duurt tien weken, waarvan 7 weken college. De overige weken worden gebruikt voor toetsing, inleveren opdrachten en feedback. In week 8 lever je je SEO-rapport op dat je ook presenteert. De studiebelasting is gemiddeld 20 uur per week inclusief college-uren. Het college- en examengeld bedraagt € 1.400. De kosten voor studieboeken bedragen ongeveer € 55,-.

Voor deze cursus kun je STAP-budget aanvragen.

Toelating

Deze cursus is op hbo-niveau. Daarom heb je minimaal een mbo-4-, havo- of vwo-diploma en enige jaren werkervaring nodig. Basiskennis van marketing is een vereiste.

Inschrijven

Schrijf je in voor de cursus SEO via de inschrijfbutton op deze pagina. Inschrijven kan uiterlijk tot 22 augustus 2022. Bij het inschrijven moet je een kopie van je paspoort of ID-kaart uploaden, naast een kopie van je hoogst behaalde diploma. Een kopie van je rijbewijs wordt niet geaccepteerd.
Ben je al HvA student? Schrijf je dan in via hva.nl/minoren.

Wil je verder studeren?

Ga dan voor een waardevol hbo-diploma! Bekijk eens onze deeltijd bacheloropleiding Commerciële Economie. De cursus SEO is onderdeel van deze opleiding. Als je je gaat inschrijven voor de deeltijdopleiding CE en je hebt deze cursus succesvol afgerond, dan krijg je vrijstelling voor dit onderdeel.

Gepubliceerd door  Faculteit Business en Economie 23 mei 2022