Bedrijfskundig Informatiemanagement

Bedrijven zijn in toenemende mate afhankelijk van een juiste informatievoorziening voor het behalen van de gewenste doelstellingen. Die informatievoorziening moet gemanaged worden. Tijdens de cursus Informatiemanagement leer je de mate van volwassenheid te beoordelen van de informatiefunctie binnen je eigen organisatie, en ga je op zoek naar de informatie die nodig is om jouw organisatie effectief en efficiënt te sturen en/of om de diverse bedrijfsprocessen uit te voeren.

Na het volgen van deze cursus ben je in staat om de informatievoorziening van je eigen organisatie te beschrijven aan de hand van de componenten van een informatiesysteem, en te analyseren aan de hand van de kwaliteitscriteria voor informatie. Je kunt bepalen welke informatie nodig is om de organisatie- of organisatieonderdelen te besturen en je kunt - op basis van de theorie - aangeven wat de knelpunten zijn in de informatievoorziening, waarbij je rekening houdt met de toegevoegde waarde die informatietechnologie kan bieden.

Voor wie is de cursus Bedrijfskundig Informatiemanagement?

Professionals met een functie op hbo-niveau die kennis op het gebied van de informatiemanagement willen vergroten.

Inhoud cursus Bedrijfskundig Informatiemanagement

Tijdens de cursus komen de volgen onderwerpen aan bod:

Informatie als de verbindende schakel tussen bedrijfsprocessen

  • Business IT alignment
  • De diverse soorten informatiesystemen en de componenten daarvan
  • IT-, data en information governance
  • Data en informatie, Business analytics, Big data
  • Werken met data
  • Het negenvlaksmodel van Maes
  • Het richten, inrichten en verrichten van de informatievoorziening
  • De volwassenheid van een IT-organisatie

Nieuwe technologieën, in combinatie met waardecreatie in organisaties Bij deze cursus voer je diverse opdrachten uit, waaronder het maken van een portfolio. Deze bestaat uit een audiovisuele registratie van de informatievoorziening in jouw organisatie, een data-opdracht waarin je de gegevens van een proces binnen jouw organisatie analyseert aan de hand van de beschikbare gegevens, en een analyse van de kwaliteit van de informatievoorziening van jouw organisatie. Aan het einde reflecteer je op de ontwikkeling van je analyserende vermogen.

Studieduur en studiekosten

De cursus start op dinsdag 6 september of zaterdag 10 september. De colleges zijn op dinsdag- en donderdagavond van 18.40 – 22.00 uur. Je kan ook kiezen voor de zaterdaggroep (dan zijn de colleges op zaterdagochtend en -middag).

De cursus duurt tien weken, waarvan zeven weken college. De overige weken worden gebruikt voor toetsing, inleveren opdrachten en feedback. De studiebelasting is gemiddeld 20 uur per week inclusief college-uren. Het college- en examengeld bedraagt < €1.400,-. De kosten voor studieboeken bedragen ongeveer € 100,-.

Voor deze cursus kun je STAP-budget aanvragen.

Toelating

Deze cursus is op hbo-niveau. Daarom heb je minimaal een mbo-4-, havo- of vwo-diploma en enige jaren werkervaring nodig. Een passende werkomgeving is nodig om opdrachten te kunnen uitvoeren. Basiskennis van bedrijfskunde is een vereiste.

Inschrijven

Schrijf je in voor de cursus Bedrijfskundig Informatiemanagement via de inschrijfbutton op deze pagina. Bij het inschrijven moet je een kopie van je paspoort of id-kaart uploaden, naast een kopie van je hoogst behaalde diploma. Een kopie van je rijbewijs wordt niet geaccepteerd. Let op! Ben je al HvA-student? Schrijf je dan in via hva.nl/minoren .

Wil je nog verder studeren?

Ga dan voor een waardevol hbo-diploma! Bekijk ook eens onze deeltijd bacheloropleiding Bedrijfskunde. De cursus Informatiemanagement is hier onderdeel van. Als je deze cursus succesvol hebt afgerond, krijg je hier vrijstelling voor.

Gepubliceerd door  Faculteit Business en Economie 16 maart 2022