Hogeschool van Amsterdam
 

Search Engine Optimization (SEO)

Wie wil dat eigenlijk niet, beter online gevonden worden in de organische zoekresultaten van Google? Hoe zorg je dat klanten jou online vinden? Hoe zorg je dat je klant op het juiste moment de juiste relevante informatie heeft om hem verder te helpen in zijn zoekproces? Deze cursus Search Engine Optimization (SEO) geeft jou in 10 weken een goede up-to-date kennis om dit direct in je werk te kunnen toepassen. Je leert welke stappen je moet nemen om tot een online zoekstrategie te komen. Na het volgen van deze cursus kun je direct je SEO-plan uitvoeren in je werk.

Online vindbaarheid is essentieel voor organisaties die hun klanten producten of diensten willen verkopen of informatie willen verschaffen. Tijdens zijn online zoektocht heeft de klant op cruciale oriëntatie-, evaluatie- en beslismomenten persoonlijke relevante informatie nodig die hem verder helpt om in de volgende fase van de klantreis te belanden. Organisaties die deze informatie op hun website goed hebben ingericht en dit voor de (potentiële) klant relevant hebben gemaakt, worden door Google beloond met een hoge positie in de organische zoekresultaten. Online marketeers moeten dus goed nadenken hoe de online zoekstrategie geoptimaliseerd moet worden om voldoende klanten naar de funnel te leiden, zodat conversiedoelstellingen behaald worden.

Voor wie is de cursus SEO?

De cursus SEO is bedoeld voor iedereen die wil leren hoe je de online vindbaarheid voor je bedrijf kunt verbeteren. Dit als belangrijk onderdeel van je marketingcommunicatiestrategie. Hoe kan ik de online zoekstrategie optimaliseren? Hoe kom ik aan een hoge positie in de organische zoekresultaten van Google?

Inhoud van de cursus

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • De wisselwerking tussen de 3 pilaren (techniek, content, autoriteit) van SEO
 • Het uitvoeren van een zoekwoordanalyse
 • Het opzetten van een contentstrategie
 • Het herkennen van technische SEO issues
 • Het kunnen uitvoeren van een website audit
 • Het herkennen en kunnen sturen op SEO metrics
 • Het kunnen uitvoeren van keyword mapping
 • Het kunnen uitvoeren van een linkprofiel analyse
 • Het verschil tussen On-Page, Off-Page & On-Site SEO begrijpen en kunnen toelichten
 • Het begrijpen en herkennen van het verschil tussen short tail, mid tail en long tail zoekwoorden
 • Het kunnen opstellen en presenteren van een SEO plan, onderbouwd met data
 • De positie van SEO binnen de (online) marketingmix

Binnen deze cursus voer je individuele opdrachten uit. Er wordt een actieve bijdrage verwacht: je voert voor de eigen organisatie of voor een externe opdrachtgever een complete SEO-analyse uit met een implementatievoorstel.

Docenten

Je krijgt college van ervaren SEO-specialist Rick Post en HvA-docent Bart de Haan.

Studieduur en studiekosten

In februari 2020 start de cursus voor externen op zaterdag en/of dinsdag / donderdagavond, afhankelijk van de interesse. De cursus duurt 10 weken. In week 8 lever je je SEO-rapport op dat je ook presenteert. De studiebelasting is gemiddeld 12 uur per week inclusief college-uren. Het college- en examengeld bedraagt  € 995 voor externen, € 250 voor alumni van de HvA. De kosten voor studieboeken bedragen ongeveer € 55,-. Na inschrijving ontvang je een factuur per post.

Toelating

Deze cursus is op hbo-niveau. Daarom heb je minimaal een mbo-4-, havo- of vwo-diploma en enige jaren werkervaring nodig. Basiskennis van marketing is een vereiste.

Inschrijven

Je kunt een mail naar b.g.de.haan@hva.nl sturen om aan te geven dat je interesse hebt en in februari 2020 wilt starten. Je krijgt dan bericht op het moment dat je kunt inschrijven (via een aanmeldlink). Bij het inschrijven moet je een kopie van je paspoort of id-kaart uploaden, naast een kopie van je hoogst behaalde diploma. Een kopie van je rijbewijs wordt niet geaccepteerd.

Alumni van de HvA kunnen een mail sturen naar b.g.de.haan@hva.nl om zich aan te melden, als je in september 2020 wilt starten.

Wil je verder studeren?

Ga dan voor een waardevol hbo-diploma! Bekijk eens onze deeltijd bacheloropleiding Commerciële Economie. De cursus SEO is onderdeel van deze opleiding. Als je je gaat inschrijven voor de deeltijdopleiding CE en je hebt deze cursus succesvol afgerond, dan krijg je vrijstelling voor dit onderdeel.

Gepubliceerd door  Faculteit Business en Economie 8 oktober 2019