Finance & Control

Hoe neemt het management in het bedrijfsleven financiële besluiten? Hoe stel je (afdelings)budgetten op? Hoe formuleer je adviezen in het geval van budgetverschil? Hoe kun je op basis van data adviseren om bestaande bedrijfsactiviteiten efficiënter in te zetten? In de cursus Finance & Control verdiep je jezelf in o.a. deze financiële onderwerpen.

In deze finance cursus leer je hoe je het management van een organisatie kunt voorzien van financiële informatie. Op basis van deze informatie kan het management de juiste beslissingen nemen over financiële vraagstukken. Ook leer je welke verschillende budgetteringsmethoden er bestaan. Na het afronden van de cursus heb je up-to-date kennis over het bedrijfseconomische vakgebied.

Voor wie?

De cursus is toegankelijk voor professionals met een hbo-denkniveau. Je hebt al redelijke basiskennis van bedrijfsadministratie, management accounting en financieel management.

Inhoud cursus

In deze hbo-cursus maak je kennis met het toepassen financieel-economische onderwerpen vanuit de boekhouding, management accounting, budgettering en financieel management. De onderstaande beroepshandelingen kun je na de cursus zelfstandig uitvoeren:

 • Verwerken van complexe financiële feiten in journaalposten.
 • Bepalen van de normen die ten grondslag liggen aan het budgetteringsproces.
 • Samenstellen van (afdeling) budgetten op basis van de door het management geformuleerde doelstellingen.
 • Initiëren van beleid ter verbetering van efficiency en effectiviteit in het proces.
 • Analyseren van verschillen tussen budgetten en realisatie.
 • Formuleren van adviezen over te nemen maatregelen aan de hand van een analyse van een budgetverschil.
 • Analyseren van risico’s die samenhangen met de investeringsstructuur van de onderneming.
 • In kaart brengen van de risico’s die de organisatie loopt op het gebied van cash, rente en valuta.

Je levert de volgende beroepsproducten op tijdens de cursus:

 • Het opstellen van een masterbudget
 • Het maken van een interne financiële rapportage
 • Het opstellen van een risicoanalyse financiële markten
 • Het maken van een plan over bedrijfsovername/fusie.

Collegetijden, studieduur en kosten

De avondcursus start op dinsdag 6 september 2022, de dagcursus op zaterdag 10 september 2022. De colleges zijn op dinsdag- en donderdagavond (18.40-22.00 uur) of op zaterdag (10.00-16.40 uur). De cursus duurt vijf maanden en bestaat uit twee blokken van tien weken. Per blok volg je 7 weken college. De overige weken per blok worden gebruikt voor toetsing, inleveren opdrachten en feedback. Het college- en examengeld bedraagt € 2.800. De kosten voor studieboeken bedragen ongeveer € 100.

Voor deze cursus kun je STAP-budget aanvragen.

Toelating

Deze cursus is het vervolg op de cursus ‘Financial Management & Management Accounting’, alleen na het volgen van deze cursus is het mogelijk om de cursus Finance & Control te volgen. Daarnaast heb je minimaal een mbo-4-, havo- of vwo-diploma en twee jaar werkervaring nodig.

Inschrijven

Schrijf je in voor de cursus Finance & Control via de inschrijfbutton op deze pagina. Bij het inschrijven moet je een kopie van je paspoort of ID-kaart uploaden, naast een kopie van je hoogst behaalde diploma. Een kopie van je rijbewijs wordt niet geaccepteerd.

Let op! Ben je al HvA student? Je schrijft je niet in via deze cursuspagina maar vindt de informatie op de pagina over het minoraanbod. Schrijf je in via hva.nl/minoren.

Wil je nog verder studeren?

Ga dan voor een waardevol hbo-diploma en bekijk onze deeltijd bacheloropleiding Finance & Control. De onderwerpen uit de cursus Finance & Control zijn onderdeel van het studieprogramma. Als je de cursus Finance & Control succesvol hebt afgerond, krijg je bij de deeltijdopleiding een vrijstelling voor dit studieonderdeel.

meerwaarde cursus business basics finance
Gepubliceerd door  Faculteit Business en Economie 16 maart 2022