Hogeschool van Amsterdam
 

Beleggen

Ben je op zoek naar een goede cursus beleggen om jezelf te bekwamen in beleggen? Deze cursus is een goede springplank voor een carrière in de financiële dienstverlening. Je krijgt inzicht in de werking van de beleggingsmarkt en welke krachten zich op deze markten manifesteren. Je leert kijken naar gedrag, koersen, wetgeving, ethiek, producten en ondernemingen. Na deze cursus ben je in staat om een gefundeerd beleggingsadvies uit te brengen op basis van inzichten en (technische) analyses.

Voor wie?

De cursus Beleggen is voor professionals die willen leren beleggen en willen weten hoe de beleggingsmarkt werkt. Voor deze cursus heb je minimaal een mbo-4, havo- of vwo-diploma en enige jaren werkervaring nodig. 

Inhoud cursus: leren beleggen en beleggingsmarkt

Tijdens de cursus ontwikkel je diverse competenties en krijg je een brede en integrale kijk op beleggen. De volgende onderwerpen komen in deze cursus aan bod:  

 • De krachten die de waarde van een onderneming bepalen
 • Ethiek, wet- en regelgeving
 • De invloed van economische ontwikkelingen op macro-, meso- en microniveau.
 • Beleggingsproces en de adviseur
 • Beleggersgedrag, risico en rendement
 • Beleggingsproducten
 • Analyse van een onderneming en de sector
 • Gedragsanalyse beleggers
 • Technische analyse, waaronder chartreading en trendindicatoren
 • Het berekenen van een aantal technische indicatoren en toepassen op koersdata
 • Inzicht in de manier waarop technische analisten tot hun beleggingskeuze komen
 • Inzicht hoe beleggingsadvies kan worden opgesteld en uitgevoerd.

In de cursus werken we nauw samen met een groot aantal partijen in de beleggingsmarkt, waaronder Euronext, Alex, de Vereniging van Effectenbezitters, Stichting Amsterdam Capital en het Financiële Dagblad.

Binnen deze cursus voer je diverse opdrachten uit: van een fundamentele analyse tot het schrijven van een beleggingsadvies.

Studieduur en studiekosten

De avondcursus start 4 februari 2020. De colleges zijn op dinsdag- en donderdagavond van 18.40 – 22.00 uur. De cursus duurt 5 maanden en bestaat uit 2 blokken van 10 weken. De studiebelasting is gemiddeld 20 uur per week inclusief college-uren. Het college- en examengeld bedraagt € 2.100. De kosten voor studieboeken bedragen ongeveer € 250.

Toelating

Deze cursus is op hbo-niveau. Daarom heb je minimaal een mbo-4-, havo- of vwo-diploma en enige jaren werkervaring nodig.

Inschrijven

Schrijf je in voor de cursus beleggen via de inschrijfbutton op deze pagina. Bij het inschrijven moet je een kopie van je paspoort of ID-kaart uploaden, naast een kopie van je hoogst behaalde diploma. Een kopie van je rijbewijs wordt niet geaccepteerd.
Let op! Ben je al HvA student? Schrijf je dan in via www.minoren.hva.nl.

Wil je nog verder studeren? 

Wil je een opleiding beleggen volgen, maar ook je hbo-diploma halen? Ga dan voor onze deeltijd bacheloropleiding Finance & Control. De onderwerpen uit de cursus Beleggen komen ook aan bod in deze deeltijdopleiding. Als je bij ons de cursus Beleggen succesvol hebt afgerond, kun je een vrijstelling aanvragen voor het onderdeel beleggen binnen de deeltijdopleiding.

Gepubliceerd door  Faculteit Business en Economie 17 december 2019