Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

ShoppingTomorrow: Werk aan de (web)winkel!

Boek

Het tweede ShoppingTomorrow-boek zit boordevol praktische handvatten om de concurrentiepositie van de Nederlandse retail te verbeteren en de toekomst samen goed voorbereid tegemoet te gaan. Ruim 400 experts hebben een jaar lang onderzoek gedaan naar concrete vraagstukken binnen het Nederlandse bedrijfsleven.

In 2015 hebben 400 experts verdeeld over 20 expertgroepen bluepapers opgeleverd waarin zij antwoorden geven op actuele uitdagingen en vraagstukken. Deze bluepapers zijn gebundeld in dit tweede ShoppingTomorrow-boek, waarmee de organisatie Nederlandse bedrijven verder wil helpen door ze praktische handvatten aan te reiken. Op deze manier verbeteren we de concurrentiepositie van de Nederlandse retail en gaan we samen goed voorbereid de toekomst tegemoet.

Het lectoraat Crossmedia van de Hogeschool van Amsterdam heeft met hun deelname binnen de expert-group The New Store bijgedragen aan het boek. Het hoofdstuk draagt dezelfde titel; The New Store.

Referentie

De Hogeschool van Amsterdam is één van de wetenschappelijke partners van het onderzoeksprogramma ShoppingTomorrow die kennis en inzichten aanleveren op de verschillende onderzoeksvragen waar de expertgroepen zich over buigen.

Over ShoppingTomorrow

ShoppingTomorrow

ShoppingTomorrow (voorheen Shopping2020) is het platform waar retailers gezamenlijk continu de ontwikkelingen van consumentengedrag, technologie en de (internationale) markt verkennen en tot concrete acties komen om hun eigen concurrentiepositie en die van Nederland te verbeteren. Het onderzoeksplatform is geïnitieerd door Thuiswinkel.org en wordt ondersteund door 24 branche- en belangenverenigingen, van de ANVR (reizen) tot en met het Verbond van Verzekeraars.

2013: Shopping2020-onderzoeksprogramma

In het eerste jaar hebben 460 experts (directie en hoger management leden uit het bedrijfsleven, politici en gemeenten, hoogleraren en promovendi van universiteiten) verdeeld over 19 expertgroepen een visie uitgewerkt rondom winkelen in 2020. In totaal hebben meer dan 100 retailers (waaronder Ahold en Wehkamp), producenten (waaronder Philips en Bugaboo), financiële instellingen (waaronder Achmea, ING en Independer) en reisorganisaties (waaronder Sundio en Bookit) meegewerkt aan Shopping2020.

In april 2014 zijn 20 expertrapporten overhandigd aan het Ministerie van Economische Zaken, inclusief de synthese samengesteld door McKinsey, met concrete acties om BV Nederland klaar te maken voor 2020.

Alle rapporten van de expertgroepen zijn  gratis te downloaden.

2014: Shopping2020-actieprogramma

In mei en juni 2014 hebben we Shopping2020 getransformeerd van onderzoeksprogramma naar actieprogramma. Dit hebben we gedaan met een grote roadshow, 60+ incompany master classes, 30+ congreslezingen maar met name via het weer opzetten van 30 expertgroepen. 

De focus van de expertgroepen was dit keer echter wel veel concreter; Hoe gaan we in 2020 komen? Met deze vraag in het achterhoofd hebben de 30 expertgroepen ieder een hoofdstuk geschreven op de Shopping2020-wiki. Daarnaast hebben we op 21 januari een fysiek boek gelanceerd, welke feestelijk is uitgereikt aan Kees Verhoeven (Tweede Kamerlid namens D’66), Daniel Ropers (CEO van Bol.com) en Miša Džoljić (Rector Magnificus aan de Universiteit Nyenrode). In de eerste maand werden al 4.000 exemplaren verkocht. Het boek is inmiddels helaas uitverkocht.

2015 & verder: ShoppingTomorrow

Veel Founding Partners, Gastheren, Voorzitters en Experts hebben aangegeven in 2015 door te willen gaan met het onderzoek. En vanuit Thuiswinkel.org en de Program Board van Shopping2020 willen we dat ook. De concurrentie is de afgelopen twee jaar veel internationaler geworden. Het delen van kennis, ervaringen en best practices is daarom nog essentiëler. 

De focus verschuift echter wel weer. Van het zetten van de stip op de horizon in 2013, het uitwerken van een roadmap in 2014 naar het gezamenlijk oplossen van concrete, gedeelde vraagstukken in 2015 en verder. Iedere expertgroep adopteert daarvoor één specifiek probleem en werkt deze uit in een zogenaamd  Blue Paper. Hiervoor koppelen we ook Hogescholen en Universiteiten nauwer aan de expertgroepen.

Interesse om mee te doen? Een overzicht van  alle expertgroepen en deelnameformulier is online te vinden.