kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Cursus lobbyen voor ICT onderzoek 24 maart en 21 april

Over praktijkgericht ICT onderzoek op de agenda zetten, fundraising, verbinden, netwerkversterking en beïnvloeden.

Evenement

‘Lobbyen: dat doe je er niet even bij – iedereen lobbyt mee en menigeen doet het zonder het in de gaten te hebben’.

WAAROM DEZE CURSUS?

Het platform Praktijkgericht ICT Onderzoek, kortweg PRIO, is sinds september 2019 officieel actief als sterke lobbyist als het gaat om ICT in combinatie met maatschappelijk relevante thema’s: denk bijvoorbeeld aan digital health, cybersecurity, eLearning en digital cities.

In het kader van het creëren en stimuleren van landelijke zichtbaarheid vormt lobbyen voor alle betrokken bij dit platform een belangrijke sleutel: in politieke kringen, bij ambtenaren van departementen, bij belangenverenigingen en subsidieverstrekkers, en niet te vergeten: binnen vooraanstaande bedrijven.

Deze cursus over lobbyen voor ICT onderzoek sluit naadloos aan bij de praktijk van platform PRIO en heeft als doel de lobbyvaardigheden van onder andere lectoren te vergroten. Ontdek in twee middagsessies hoe u betrokkenen mobiliseert, draagvlak creëert en relevante stakeholders in uw voordeel beïnvloedt!

WERKWIJZE

Tijdens deze cursus ligt de nadruk op de praktijksituaties van de deelnemers: casuïstiek van de cursisten vormt een van de vertrekpunten voor een ‘programma op maat’. Daarnaast is er ruimte voor rollenspellen om het geleerde in de praktijk te brengen. Ook gaan deelnemers zelf aan de slag met diverse oefeningen en een concrete toolkit om hun lobbyvaardigheden aan te scherpen.

Na de eerste cursussessie (24 maart) kunnen cursisten het cursusmateriaal bovendien daadwerkelijk toepassen in hun eigen dagelijkse praktijk, en ervaringen terugkoppelen tijdens de tweede sessie (21 april).

Beide sessies worden geopend door vooraanstaande autoriteiten, die hun praktijkervaringen graag delen.

VOOR WIE BESTEMD?

Deze cursus is bestemd voor (associate) lectoren, docent-onderzoekers, bestuurders en opleidingsmanagers die betrokken zijn bij praktijkgericht ICT onderzoek, bijvoorbeeld op het gebied van data sciences, zorg en welzijn, smart cities, educatie en cybersecurity.

MET MEDEWERKING VAN:

• Erik van Venetië, professioneel trainer, adviseur en auteur op het gebied van lobbyen & public affairs. Voorheen was hij hoofd public affairs van de NS.
  • Geleyn Meijer, rector bij de Hogeschool van Amsterdam
  • Matthijs ten Berge, directeur van ACIN - het Amsterdam Creative Industries Network
  • Harry van Dorenmalen, voorheen CEO bij IBM Nederland
  • Erik Wijnen, beleidsadviseur bij het Ministerie van Economische Zaken

WAT LEVERT DEZE CURSUS OP?

Concrete handvatten voor het inhoudelijk profileren van praktijkgericht ICT onderzoek. Vakkennis, insider tips en praktisch advies voor het opbouwen van de invloed van HBO onderzoek in overheden en bedrijven.

Lobby structuur:

• Hoe creëren we als hbo scholen een effectieve lobbyinfrastructuur? Kortom, hoe lobbyen we samen? Hoe werken we aan een gemeenschappelijk netwerk?

Persoonlijk lobbyen:

• Hoe kun je lobbyen met groepen die ons nadrukkelijk ondersteunen of tegenwerken?
  • Hoe organiseer ik bronnen/contacten en mijn agenda voor de meest succesvolle lobby?
  • Wat is een lobby aanpak die het beste bij mij past?
  • En wanneer benader ik een collega om te lobbyen?

PRAKTISCHE INFORMATIE

Data: dinsdag 24 maart & dinsdag 21 april 2020

Tijdstip: van 14.00 uur tot 18.00 uur

Locatie: Zandfoort aan de Eem in Amersfoort

De investering voor beide cursusmiddagen bedraagt in totaal 195,- euro (inclusief catering, exclusief btw). Het praktische boek ‘Door Haagse Ogen’ van cursusleider Erik van Venetië is hierbij inbegrepen. Bent u onverwacht verhinderd, dan kunt u iemand anders in uw plaats laten deelnemen. Restitutie van het deelnamebedrag is helaas niet mogelijk.

AANMELDEN

Schrijf je nu in voor deze lobbycursus via het aanmeldformulier. Plus, zeg het voort binnen jouw onderzoeksnetwerk! Ook koplopers in lobbyen zijn van harte welkom hun kennis te staven. En ontdek: ‘What you always wanted to know about lobbying but were afraid to ask’. Graag tot ziens dit voorjaar!