Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Hogescholen Amsterdam en Leiden gaan samenwerken in E-Discovery

Lectoraat Digital Forensics & E-Discovery 1 augustus van start

1 aug 2016 09:00 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Het kenniscentrum Create-IT van de faculteit Digitale Media Communicatie en Informatie (FDMCI) van de HvA gaat samenwerken met de specialisatie Forensisch ICT van de opleiding Informatica aan Hogeschool Leiden op het terrein van toegepast E-Discoveryonderzoek.

De specialisatie Forensisch ICT van Hogeschool Leiden richt zich met name op digitale forensische experts in de opsporing en interne onderzoeken. De faculteit DMCI richt zich met name op de modernisering van informatieprofessionals en onderzoekt hoe E-Discoverytechnieken helpen bij het verbeteren van information governance.

Aanleiding voor de samenwerking is het vertrek van HvA lector E-Discovery Hans Henseler, die per 1 augustus begint als lector bij het nieuwe lectoraat Digital Forensics & E-Discovery van Hogeschool Leiden. Hij gaat zich meer richten op toegepast digitaal forensische onderzoek in E-Discovery, open source intelligence en Internet of Things.

Na bijna 8 jaar bij de HvA ligt een overstap volgens Henseler voor de hand. “Er is een grote vraag naar hoogopgeleide digitaal forensische experts bij overheid en bedrijfsleven. Met de specialisatie Forensisch ICT en de aanwezigheid in de Haagse security regio HSD biedt Hogeschool Leiden een unieke kans om onderzoek en onderwijs te koppelen aan dit werkveld binnen de overheid en het bedrijfsleven”.

Lopende E-Discovery onderzoeken worden in het kenniscentrum Create-IT voortgezet samen met Hogeschool Leiden en met partners in Amsterdam Data Science-verband, gericht op informatieprofessionals in de creatieve industrie en lokale en provinciale overheden. De beide hogescholen organiseren vanaf 2017 gezamenlijk het symposium E-Discovery in Nederland.

Over Hans Henseler

Hans Henseler is in 2009 begonnen als part-time lector E-Discovery en hield in 2010 zijn openbare les getiteld ‘Op zoek naar de Digitale Waarheid’. Sinds 2014 is hij lid van het College Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD), dat de kwaliteit van deskundigen in strafzaken bewaakt; en als wetenschappelijk lid van het college is hij betrokken bij de normering van het gebied Digitaal Forensisch Onderzoek. Hans heeft Informatica aan de TU Delft gestudeerd en is gepromoveerd aan de Universiteit van Maastricht. In 1992 is hij begonnen als een van de eerste digitale forensisch onderzoekers bij het toenmalig Gerechtelijk Laboratorium, nu het Nederlands Forensisch Instituut. Bij ZyLAB, PWC en Fox-IT heeft hij zich verder gespecialiseerd in E-Discovery, consultancy en softwareontwikkeling. Sinds 2014 is hij medeoprichter en algemeen directeur van Tracks Inspector, een bedrijf dat een product ontwikkelt om digitaal bewijs toegankelijk te maken voor niet-technische rechercheurs.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit bericht dan kunt u contact opnemen met:

Hogeschool Leiden, perswoordvoerder Peter van der Bent – T. 06 3169 3173