Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

HvA-onderzoeker wil mantelzorger ontlasten met technologie

Lilian Bosch doet onderzoek naar behoeften mantelzorgers

19 apr 2016 12:30 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Het aantal ouderen in Nederland neemt in rap tempo toe. Ook in Amsterdam is de vergrijzing zichtbaar. Om deze ouderen en hun verzorgers bij te staan in hun dagelijkse leven, startte de Hogeschool van Amsterdam de campagne Punt van Zorg, oud worden in de stad. Onderzoeker Lilian Bosch doet promotieonderzoek naar het onderwerp.

Op de HvA wordt dit thema in verschillende projecten onderzocht, met als doel om bijvoorbeeld de zelfredzaamheid van deze groep vergroten, de onderlinge sociale contacten bevorderen en de mantelzorgers ontlasten. Lilian Bosch, werkzaam bij lectoraat Digital Life, promoveert op het laatste onderwerp. Bosch bekijkt hoe mantelzorgers het beste ondersteund kunnen worden. Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot een technologisch hulpmiddel.

Emotionele steun

Er worden steeds meer technologische instrumenten ontworpen voor de zorg, maar hulpmiddelen die de mantelzorgers direct ondersteunen zijn er nog niet. ‘Er zijn veel patiëntgerichte oplossingen op de markt, maar die letten er voornamelijk op dat de mantelzorger de zorg beter en makkelijker kan plannen, legt Bosch uit. ‘Waar geen rekening mee wordt gehouden is dat de hulpverlener er overbelast door kan raken.’

Zorgkit

Bosch maakt deel uit van Co-Care-IT bij het onderzoekslab Digital Life Centre (Faculteit Digitale Media en Creative Industrie). Ze brengt in kaart welke behoeften de mantelzorgers hebben als zij zorg verlenen. In veel gevallen blijkt het te gaan om emotionele steun. Met een zogeheten mantelzorgkit houden mantelzorgers bij hoe zij hulp geven en wat hun ervaringen tijdens het zorgen zijn. Bosch: ‘In de zorgkit zit bijvoorbeeld een telefoon waarmee ze foto’s kunnen maken van ervaringen gedurende de dag waarop zij zorg verlenen, een dagboekje waarin ze kunnen reflecteren en een polsband om hun hartslag op te meten.’ Dat laatste is volgens Bosch om te ontdekken wanneer de verzorger extra gestrest is.

Technologische tool

Uit de bevindingen wordt uiteindelijk een technologische tool ontwikkeld voor de mantelzorger. Hoe dit hulpmiddel eruit komt te zien, weet Bosch nog niet: het hulpmiddel wordt in ontwerpsessies samen met mantelzorgers bedacht. De nadruk ligt op het welzijn van de mantelzorger en de positieve aspecten rondom het werk als mantelzorger. Bosch: ‘Dit hulpmiddel moet het fijner maken om voor je naasten te zorgen. Dat klinkt idealistisch, maar ik hoop op een oplossing die mensen gelukkiger maakt als ze anderen helpen. Door meer voldoening te halen uit het zorgen bijvoorbeeld. Meer aandacht voor de positieve momenten en het vastleggen daarvan.’