kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Connectiklaas: de Sinterklaassurprise 2.0

2 dec 2016 11:47 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

In de nabije toekomst zullen niet alleen mensen meer online zijn, maar ook voorwerpen zullen in verbinding staan met het internet. Deze ontwikkeling wordt aangeduid als ‘the Internet of Things’. Het biedt oneindig veel mogelijkheden: naast smartphones zullen ook smart houses en smart cities deel uit gaan maken van ons dagelijks leven. Dit kan oplossingen bieden voor problemen op het gebied van onder andere energie en milieu, criminaliteit, gezondheidszorg en onderwijs.

Maar er zit ook een keerzijde aan de medaille. Vooral het verlies van privacy baart veel mensen zorgen. Om inzicht te krijgen in ‘the Internet of Things’ werd op 1 en 2 december voor de derde keer de ThingsCon georganiseerd, een conferentie die volledig in het teken staat van deze ontwikkeling. In het Volkshotel in Amsterdam kwamen ontwerpers, programmeurs en designers samen, om demonstraties, workshops en toespraken te geven aan geïnteresseerden.

Connectiklaas

Eén van de workshops is ‘Connectiklaas’: een workshop van HvA-bodem. De workshop is opgezet door het kenniscentrum (CREATE-IT) van de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie. Harm van Vugt, Joey van der Bie en Bas Pijls zijn onderzoekers bij CREATE-IT, en dagen deelnemers uit een ‘connected‘ Sinterklaassurprise te maken.

Van der Vugt, van der Bie en Pijls zijn in hun dagelijks werk en onderzoek bezig met Human Computer Interaction: hoe gaan mens en computer met elkaar om en hoe kunnen we daarvan leren? Op ThingsCon brengen ze dat in de praktijk. Door mensen in een veilige omgeving fysiek te laten werken met elektronica, kunnen ze proberen, falen en uiteindelijk slagen. Zo wordt ‘the Internet of Things’ toegankelijk gemaakt.

Aan de slag

‘Kunnen we een meerwaarde creëren voor mensen door het internet en Sinterklaas surprises aan elkaar te koppelen?’, is de vraag waarmee Bas Pijls de workshop opent. In zijn hand heeft hij een houten doosje. Hij legt uit dat de deelnemers daar omheen een surprise zullen bouwen.

In het doosje zit een wifi-chip en een led-strip: deze strip kan licht geven door in verbinding te staan met het internet. Naast ledlampen kun je ook een propellor toevoegen die rond kan draaien door de verbinding met het internet. En dat is niet het enige: je kunt ook berichtjes versturen naar andermans surprise.

Het eerste uur zijn alle deelnemers fanatiek bezig met het technische gedeelte van de workshop. Het doosje en de inhoud moeten namelijk eerst zelf in elkaar gezet worden. Het tweede uur staat in het teken van creativiteit. Iedereen tovert zijn doosje om tot een ware Sinterklaassurprise 2.0.

Sinterklaas 2.0

In de eindpresentatie wordt goed duidelijk welke mogelijkheden een connected surprise biedt: de toevoeging van licht en beweging creëert een extra dimensie. Ook vormt het een mooie combinatie tussen hedendaagse technologie en ouderwets knutselen.

Is dit dan echt de toekomst van ons 5 december feest? Op ThingsCon is het in ieder geval duidelijk geworden dat ‘the Internet of Things’ een ontwikkeling is die in de toekomst een steeds grotere rol zal gaan spelen in ons dagelijks leven. En wellicht dus ook tijdens het Sinterklaasfeest.

ACIN was partner van ThingsCon en heeft het mogelijk gemaakt dat 40 studenten en docenten naar de conferentie konden. Naast Connectiklaas waren er nog meer bijdragen van HvA bodem. De inhoudelijke invulling daarvoor kwam van de labs (zie ook amsterdamcreativeindustries.com).

Door: Esmee Bakker