Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Feestelijke eindpresentaties MediaLAB in Studio HvA

27 jan 2016 14:46 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Afgelopen week werden in Studio HvA de eindpresentaties van het MediaLAB gehouden. In feestelijke sferen presenteerden de studenten het werk waar zij de afgelopen 20 weken in internationale teams aan hebben gewerkt.

Er was een hoop uit de kast gehaald om de ontwikkelde ideeën zo duidelijk mogelijk op de kaart te zetten. Bij binnenkomst werd men hartelijk ontvangen met een ‘elektrisch’ welkomstshotje. Vervolgens leidde een rode loper de gasten langs verschillende stands waar elk team zijn idee trots tentoonstelde. Bij aanvang van de presentaties werd al snel duidelijk dat er ook dit jaar weer een hoop innovatieve ideeën zijn ontwikkeld. Onder andere applicaties, games en virtual reality kwamen voorbij.

Samenwerking met een doel

Zo hebben de ‘Smart Citizens’ in nauwe samenwerking met een team in India een platform opgezet dat recycling van elektronica promoot. Het platform maakt mensen bewust van welk materiaal in smartphones te vinden is en wat de impact daarvan kan zijn voor het milieu. Iets waar veel mensen niet bij nadenken, stellen de studenten

Het Virtual Cinema team koos voor een andere richting en heeft in samenwerking met AVRO TROS een virtual reality-ervaring ontworpen waarin men een bijna-doodervaring kan beleven. De studenten bedachten het idee niet alleen; ook het script en filmwerk namen zij voor eigen rekening.

Geen denken maar doen

Een ander team heeft zich gefocust op ‘Designing the Experience’ en is de uitdaging aangegaan om een museumbezoek naar een hoger niveau te tillen. Dit doen de studenten met een speciale toolkit en een website die musea helpt om meer betrokkenheid te krijgen van hun bezoekers. 

MediaLAB maakt deel uit van Amsterdam Creative Industries Network (ACIN), waar in verschillende labs wordt gewerkt aan toepasbare maatschappelijk vraagstukken voor de industrie.

Door: Marthe Stroom