Hogeschool van Amsterdam

YOUSSEF EL BOUHASSANI

Testimonial

Youssef el Bouhassani, midden, winnaar van de verkiezing HvA-docent van het jaar 2017

Nog maar een jaar werkt hij bij de Hogeschool van Amsterdam en nu al is hij verkozen tot de docent van het jaar 2017. Hij moedigt studenten aan om hem bij zijn voornaam te noemen en speelt met plezier een potje tafelvoetbal met ze. Zijn baard zegt misschien anders, maar Youssef is nog een jonkie, hoewel het lesgeven hem niet geheel vreemd is.

“Door deze combinatie kan ik de ervaringen die ik als freelancer opdoe naar de HvA meenemen.”

Youssef el Bouhassani, parttime-docent Aviation - Hogeschool van Amsterdam

Wat deed je voorafgaand aan je loopbaan bij de HvA?

In 2014 nam Youssef deel aan de Nationale Denktank , dat toen het onderwerp ‘Big data in zicht’ had, waarna hij de wereld van data science betrad. “Ik gaf met name trainingen en cursussen in data science. Onderwijs heb ik altijd interessant gevonden en voor mij is het een manier om de volgende generatie brightminds te inspireren. Ik heb geen fulltime aanstelling bij de HvA en doe nog steeds freelance werk als data scientist. Door deze combinatie kan ik de ervaringen die ik als freelancer opdoe naar de HvA meenemen.”


Data science en statistiek; hoe breng je zoiets op een leuke manier?

“Ik geef abstracte vakken maar probeer altijd dicht bij de praktijk te blijven. Die studenten zitten de hele dag te swipen, dus gebruikte ik bij statistiek laatst een voorbeeld met Tinder, hoe groot de kans op een goede match was.” Met alleen ‘leuk kennis kunnen overbrengen’ ben je er nog niet, de interesse voor de mens achter de student is wel zo belangrijk: “Mensen hebben het heel vaak over culturele diversiteit, maar ik denk dat diversiteit van omstandigheden ook heel belangrijk is. Wie is die persoon achter de student precies? Sommige studenten hebben een rustig leven naast de studie, anderen hebben misschien familieproblemen of een drukke baan om de studie te bekostigen. Daar houd ik rekening mee.”

Vind je het schakelen tussen het bedrijfsleven en het onderwijs?

In het onderwijs ben je een solist, vindt Youssef. “We overleggen wel over praktische zaken, maar teammeetings waarbij we inhoudelijke discussies hebben over hoe we een vak moeten verbeteren of hoe we nieuwe trends in de industrie kunnen vertalen naar onderwijsmodules zijn er nauwelijks. In dat opzicht kan onderwijs nog veel leren van het bedrijfsleven. Als ik daar op een project zit, werk ik vaak intensief samen binnen een team. Dat mis ik wel binnen het onderwijs.”
Over de sfeer binnen de HvA kan hij kort zijn ‘Super!’ Zijn collega’s noemt hij ‘ontzettend leuke mensen die altijd klaarstaan om te helpen of een praatje te maken.’
Een onderwijsbevoegdheid heeft hij nog niet. “Dit wordt mijn tweede studiejaar dat ik hier mag doceren en dan ga ik werken aan mijn didactische aantekening. Ik ben heel benieuwd wat ik daar ga leren.“

"Nieuwsgierig zijn" is het sleutelwoord in het filmpje van Youssef

Jaarlijks organiseren ASVA Studentenunie en de centrale medezeggenschapsraad de Docent van het Jaar-verkiezing. Deze verkiezing brengt goed docentschap onder de aandacht en zet alle favoriete docenten in het zonnetje. Studenten stemmen op hun favoriete leraar waarna een jury de colleges van deze faculteitswinnaars volgt en daarna besluit wie gekroond wordt tot dé HvA-Docent van het Jaar.

Met dank aan het interview van Lennart Bolwijn van Folia