Hogeschool van Amsterdam

Renske Bijl

Testimonial

Renske Bijl winnaar van de docent van het jaar verkiezing bij de Faculteit Maatschappij en Recht

Renske Bijl werkt sinds 2011 bij de faculteit Maatschappij en Recht en is blij verbaasd met haar tweede plek in de Docent van het Jaar verkiezing. “ik heb zoveel collega's die mij inspireren. Zij verdienen die plek minstens net zo veel als ik!”

Ik heb zoveel collega's die mij inspireren. Zij verdienen die plek minstens net zo veel als ik!

Renske Bijl, docent Toegepaste Psychologie - Hogeschool van Amsterdam

Studenten prijzen je om je betrokkenheid en enthousiasme. Wat hoor je zelf?

“Ik hoor dat mijn colleges worden gewaardeerd om de humor, interactie en creativiteit die ik erin stop. Ik verlies mij regelmatig in het bouwen van een gelikte Powerpoint of het maken van een educatief filmpje. De kern is dat mijn betrokkenheid oprecht is en gevoeld wordt. Studenten hebben behoefte aan iemand die tijd voor ze neemt en met ze meedenkt. En dat ik naar de borrels van de studievereniging Cortex kom, wordt ook gewaardeerd!”

Je hebt gewerkt bij hogescholen en universiteiten. Waar zit het verschil?

Eerder werkte Renske voor de Amsterdamse universiteiten toen er een invalklus bij een hogeschool voorbijkwam. Een eyeopener: “Ik vond de hbo-studenten eigenlijk leuker dan de studenten aan de universiteit! Toen ik een vacature bij de HvA zag, heb ik direct gesolliciteerd. En na 7 jaar blijkt deze baan nog steeds perfect voor mij! In het hbo is alles veel praktischer en meer 'doen'. Ik heb inmiddels geleerd dat ik nooit uitgekeken raak op studenten, omdat ze bij elke nieuwe lichting weer anders zijn. Ik geniet van studenten met al hun diversiteit, openhartigheid, kwartjes die vallen en hun ontwikkelingsslagen.”

En hoe is de sfeer verder?

“Met de meeste collega’s heb ik een leuke band. We gaan informeel met elkaar om en het is gezellig in de docentenkamer. Ik vind dat erg belangrijk, zo'n sfeer! We hebben een groot team van zo'n 70 docenten. Het is onmogelijk om met iedereen intensief om te gaan, maar ik vind ons hele team heel leuk! Met de HvA als werkgever ben ik blij. Alles is goed geregeld en er liggen nergens frustraties. Wel is de werkdruk vaak hoog. Maar het is veelal een kwestie van weten waar je grenzen liggen en goed plannen, wat maakt dat de stress voor mij hanteerbaar blijft.”

Jaarlijks organiseren ASVA Studentenunie en de centrale medezeggenschapsraad de Docent van het Jaar-verkiezing. Deze verkiezing brengt goed docentschap onder de aandacht en zet alle favoriete docenten in het zonnetje. Studenten stemmen op hun favoriete leraar waarna een jury de colleges van deze faculteitswinnaars volgt en daarna besluit wie gekroond wordt tot dé HvA-Docent van het Jaar.